Всеки ще намери своя различен пристан - бягство от ежедневието в изложбата на Стилияна Узунова

  • Сподели:
Всеки ще намери своя различен пристан - бягство от ежедневието в изложбата на Стилияна Узунова

''Но ето, блесна за миг,
сякаш далечна мечта...
От бурята по-силен вик,
а всъщност - светлина.

И морето сякаш притихна,
и корабът беше познат,
намери своя пристан,
в един по-добър свят." 

Иван Иванов

От 12-ти до 31-ви март 2024 г. Арт Галерия Le Papillon e своеобразен „Пристан" за последните творби, създадени и селектирани за едноименната изложба на талантливата и вдъхновяващо енергична Стилияна Узунова. Откровена, търсеща, експериментираща, вълнуваща, с автентичен почерк, многослойност и многоплановост на размислите й във форма и цвят, Стилияна ни дава възможност за пътешествие над нещата, и във времето. Творбите й възвисяват и пренасят и мисълта, и погледа над злободневното, над пространствата, където можем да намерим своя душевен пристан. В тази експозиция нейното емоционално „пътуване" ни спира там, където има „Надежда", „Само за минутка", „При нашите следобеди" „Да си уловим идея" и „Така нататък"... Самите имена на картините й създават същото усещане като сложните сюжети на художничката. Там историите се развиват на различни плоскости, като в паралелни светове, където тънките нишки и символни фигури правят връзката между тях енигматична и разгръщаща се като лабиринт. 

Наративът в живописта на Стилияна е динамичен, реален и сюрреален, фигуративен и абстрактен едновременно, и вероятно всеки може да открие още няколко стила в картините й. Стилияна използва сложни композиции, където действието се развива на различни нива, като че ли зрителят е поканен да лети в нейн сън. Похватът й да показва света от птичи поглед внушава обобщаване на картината и отличаване на най-важното. Смесването на техниките на натрупване на бои, с подобно на акварел свободни разливания и малки фини детайли с пастел, концентрира зрителя в сюжета и колкото повече гледаме, толкова повече откриваме. Често свободно обособените пространства, редуващи с пейзажи, обекти и пълни с живот, движещи се фигури, подчертават оригиналността и неподражаемостта на стила й. Пъстротата на авторката като личност се проявява в живописта с различни технически маниери, като напластяването на места на маслените бои, създават плътност и обем на историите с хармониращи цветни акценти.

В живописта си Стилияна е истинска и смела и не рисува, защото би искала да се хареса на едни или други ценители, а защото е свободна и откровена. Картините й съхраняват лично преживяване, послание, смисъл и извират от подсъзнанието, богато на емоции, надежди, символи. Фигурите в нейните картини са метафора на мислите, стремежите, разочарованията, слабостите. Сандъците, камъните, багажът, шатрите, са спасителни куки, символ на нейното минало и бъдеще. А множеството усукани, снадени и преплетени линии са метафора на човешките чувства и свързаността на всичко в света. Историите са като сънувани разкази, които съхраняват с нежност и топлина спомени за лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини.

Стилияна Узунова произхожда от семейство на художници, а самата тя е завършила Художествената гимназия и Националната художествена академия в София със специалност ,,Книга и печатна графика" при проф. Владислав Паскалев. Освен като съвременен художник тя е позната, като уважаван художник-гримьор от тв формата "Като две капки вода". Отличена е с много награди в България и чужбина. До момента има осем самостоятелни изложби. Участва и в много общи експозиции и проекти.

Заповядайте на откриване на изложбата - 12.03.2024 /вторник/ от 18:00ч. в изложбения салон на Арт Галерия Lе Papillon, където в компанията на талантливата Стилияна Узунова, всеки ще намери своя различен пристан - бягство от ежедневието!

Експозицията може да бъде видяна от 12-ти до 31-ви март 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.