100 неща, които успешните лидери правят

  • Сподели:
100 неща, които успешните лидери правят

Лидерството има най-различни измерения. Изкуството да вдъхновявате и организирате децата си не е много по-различно от това да ръководите компания, чиио акции се търгуват на борсата.

Книгата „100 неща, които успешните лидери правят: Кратки уроци по лидерство“ на Найджъл Къмбърланд е събрала мъдростта и знанията, които е натрупал през годините прочутият лектор и консултант на лидери от цял свят Найджъл Къмбърланд. От нея ще разберете:

• Какви са навиците и методите на интелигентните лидери.

• Как да изградите свой собствен лидерски стил.

• Как да мотивирате служителите си.

• Как да създадете забележителна фирмена култура.

• Колко важно е да подготвите свои наследници.

Стоте кратки урока ще ви помогнат бързо и уверено да развиете лидерски умения. Всяка глава представя различна идея, която ще ви доближи до целите ви. Многобройните примери, упражнения и съвети ще ви научат на онова, от което се нуждаете, за да бъдете успешни лидери.

 

Найджъл Къмбърланд е един от основателите на „Силк Роуд“ – много успешна британска фирма за обучение на мениджъри на големи и малки компании. Работил е в Хонконг, Будапеща, Сантяго, Шанхай и Дубай и е бил финансов директор на мултинационалната корпорация „Коутс“. Той е извънредно опитен инструктор на ръководен персонал, който чете лекции и води семинари в цял свят. Книгите му по мениджмънт и самоусъвършенстване са преведени на китайски, арабски, холандски, португалски и румънски.

 

 

Откъс

УВОД

 

Всички ваши мисли, действия и думи през годините са ви подготвили да станете лидерите, които сте днес.

 

Готови ли сте да започнете пътешествието си към успешното лидерство? Браво, избрали сте перфектния пътеводител. Тази книга ще ви помогне да усъвършенствате важните навици, умения и модели на поведение, които ще ви позволят да се утвърдите на всяка лидерска позиция.

Лидерството има най-различни измерения: от това да ръководите дейността на доброволческа организация след работа, да тренирате детски футболен отбор през уикенда или да координирате задачите и заниманията в едно голямо семейство до това да изпълнявате ръководна или надзорна длъжност за пръв път, да започнете собствен бизнес, в който сте шефове единствено на себе си, или да сте изпълнителни директори на големи корпорации.

Независимо дали става въпрос за нещо малко или голямо, незначително или важно, лидерството си е лидерство. Изкуството да вдъхновяваш, организираш и мотивираш децата си не е много по-различно от това да си председател на борда на компания, чиито акции се търгуват на борсата. Добре е, че четете тази книга и искате да затвърдите лидерските си знания и умения. Светът очаква от вас да бъдете забележителни лидери.

Нуждата от по-добри лидери се усеща навсякъде.

Правителствата често губят фокус, затрудняват се да управляват не само общностите и държавите, които ръководят, но и самите себе си. Ето защо много политически лидери дори не успяват да изкарат пълния си мандат.

Малки и големи компании са изправени пред всевъзможни трудности и голяма конкуренция, а мениджърите им изнемогват.

При непрекъснато сменящите се треньори спортните отбори не могат да се изградят като добри екипи.

Поради липсата на финансови ресурси държавният сектор в някои страни е изправен пред колапс на образователната и здравната система.

Скандалите в собствените ни малки общности – от кризата в местната църква до разпада на семействата – говорят за липса на добро управление на проблемите.

Кого бихте посочили като успешен лидер?

Вероятно ви впечатлява известна личност на много висока позиция като сър Ричард Брансън или Джеф Безос. Или пък сте вдъхновени от някой не толкова прочут, но от значение за вас – шефа ви, директора на училището, където сте учили, кмета на града ви, депутат от вашия район, бизнес съдружника ви или брачния ви партньор. Стоте урока в тази книга целят да ви превърнат в лидери, които другите ще уважават и от които ще искат да се учат.

Обучавал съм стотици лидери, работещи в най-различни организации: от ООН, Световната банка, финансови корпорaции и международни компании до местни технологични стартъпи, училища и неправителствени организации като фондация „Образование за Индия“. Чувал съм всевъзможни лидерски мечти и стремежи. Слушал съм за предизвикателствата и трудностите, пред които вероятно ще се изправите, ако заемете лидерска позиция.

Основният урок, който научих, е прост – прекалено много хора не използват целия лидерски инструментариум, не доразвиват своите умения и силни страни и не могат да се отърват от слабостите си, които ги дърпат назад. Не бъдете сред тях. Тази книга ще ви даде възможност да седнете и да анализирате себе си. Да се запитате как искате да се развивате и да израствате като лидери, как да привлечете последователи и да създадете следващото лидерско поколение. И не на последно място – да прецените как желаете да ви запомнят онези, които някога сте ръководили.

Гледайте на тази книга като на верен спътник. В следващите сто кратки глави ще разберете кои са онези качества и принципи, чрез които ще осъществите лидерските си амбиции. Заедно ще открием какво означава лидерството, като разгледаме следните теми:

• самолидерство;

• мотивация;

• лидерски стилове;

• лидерска нагласа и поведение;

• мисленето и общуването на лидерите;

• привличане на последователи;

• справяне с предизвикателствата;

• осъществяване на промени;

• изграждане на лидери и предаване на щафетата.

 

Как да използвате тази книга?

Всяка глава представя идея, която ще ви приближи към целта. Идеите са изложени и обяснени отляво, а отдясно са упражненията, които да започнете да изпълнявате още днес. Не ги пренебрегвайте. Те ще ви помогнат да си създадете нужната нагласа, мислене, навици, умения, начин на общуване и поведение, които да увеличат шансовете ви за успех. Някои ще ви изненадат, други ще са предизвикателство, а трети ще ви се сторят елементарни и очевидни. Всички те са важни за изграждането на онези качества, които са ви необходими, за да управлявате със замах. Упражненията ще ви помогнат да започнете да мислите като лидери и да си изготвите списък със задачи, чрез които да осъществите целите си. Това не се постига лесно, тъй като малцина проявяват готовност да инвестират нужното време и усилия. Но успешните лидери го правят.

 

Кой съм аз, че да говоря за успешните лидери?

Тази книга черпи от знанията и опита на много хора, с които съм общувал през двайсетте ми години като лектор и ментор на лидери по целия свят: от директори на глобални корпорации през дребни предприемачи, борещи се за оцеляване, и висши служители в държавния и неправителствения сектор до начинаещи мениджъри. Всички те имат какво да споделят с вас относно пътуването си към успешното лидерство. Съчетал съм техния опит с мъдростта, която придобих чрез собствените си успехи и провали.

 

 

1. РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ВИ МОТИВИРА

 

Някои хора цял живот се стремят да бъдат лидери. Други се оказват в тази роля, макар това да е последното нещо, което са желали.

 

Спомнете си случай, когато сте поели лидерска отговорност. Какво ви е накарало да се съгласите и бихте ли го направили отново? Най-вероятно сте приели поради комбинация от лични и външни причини: идвало ви е отвътре да вдигнете ръка, обстоятелствата са го налагали или някой ви е убедил да го направите.

Когато обучавам опитни лидери, винаги ги питам защо са в тази роля. Повечето от отговорите им ще ви се сторят познати:

 

Ако искате да бъдете успешни лидери, трябва да разберете защо сте поели подобна отговорност. Причините може и да не ви харесат (понеже са били изцяло външни), но когато разберете какво ви е мотивирало, ще можете по-ефективно да решите как да подходите и как да се отличите в тази роля.

 

 

НАПРАВЕТЕ ТОВА:

 

Лидери по природа ли сте, или просто отговорни и изпълнителни? И в двата случая трябва да се настроите да дадете най-доброто от себе си.

 

Контролирайте обсебващия стремеж да бъдете лидери

Онова, което ви подтиква към лидерството, са вътрешни пориви, формирани от характера, егото, мотивите и потребностите ви. Ако винаги изпитвате желание да ръководите другите, това може да е знак, че сте амбициозни личности, които неизменно искат да излязат на преден план, когато имат тази възможност. За съжаление, амбицията ви може да се обърне срещу вас. Този импулс може да ви подтикне да поемете отговорност, която не сте подготвени да носите. Рискувате да се провалите само защото не сте изчакали да натрупате нужния опит.

Преодолейте нежеланието си да бъдете лидери

Възможно е да сте изправени пред обратния проблем – да нямате желание да застанете начело и да се откроите. Това е окей, докато успявате да избягвате лидерските позиции, но се превръща в голямо предизвикателство, когато ви стоварят подобна отговорност. Не е добра идея да чакате да ви бутнат в басейна, за да се научите да плувате, така че се възползвайте от възможността да четете предварително по теми, в които не сте особено силни, и се настройте психически да преодолявате притесненията си.

Не поемайте пост под натиск

От време на време дори и най-добрите лидери отказват нови задължения и ангажименти. Да, може да има много убедителни външни причини, но никога не се страхувайте да откажете, когато ви притискат. Решете дали се чувствате готови и дали искате допълнителни отговорности и пълномощия, преди да се съгласите с каквото и да е.