Алманах "Лотос"

  • Сподели:
Алманах "Лотос"

Алманах "Лотос" от издателство "Изток-Запад"

Алманах "Лотос" (предвижда се да излизат два броя годишно) си поставя за цел да отговори на нарасналия интерес в България към будизма и Изтока като цяло. До учения на изтъкнати будистки учители се нареждат реномирани изследвания върху будизма и източните култури. Всеки брой ще има акцент; в първия това е културата и традицията на Тибет.

Един от смисловите центрове на алманаха ще е будизмът в литературата, изобразителното изкуство и философията, както и българската следа в необятната източна тема. По такъв начин съвместното издание на "Нйингма Будизъм" и издателство "Изток-Запад", надяваме се, ще даде своя принос към многовековния диалог и обмяна на идеи между Изтока и Запада.

Откъс

В будистката традиция и в цялата източна култура лотосът е символ на чистота и мъдрост. Корените на лотоса са в тинята, но красивите му и безупречно чисти цветове се извисяват над водата. През 2018 г., когато възникна идеята за този алманах, името му се появи спонтанно, но и някак закономерно.

При едно от посещенията си в България тибетският учител Пема Ринпоче пожела на списанието да бъде "чисто и мъдро" – свободно от политика и нетолерантност и озарено от мъдростта на Изтока.

Алманах "Лотос" си поставя за цел да отговори на нарасналия интерес към будизма в България. Освен към всички негови разновидности изданието е отворено и към различните духовни традиции на Изтока, и към източната култура като цяло. Надяваме се по този начин страниците на алманаха да добавят своя скромен принос към големия, многовековен диалог и обмяна на идеи между Изтока и Запада.

В настоящия първи брой ще откриете както кратки статии, така и по-обемни материали. До въведението в будистката практика на един от най-уважаваните будистки учители Н. Св. Пенор Ринпоче и беседата за живота и смъртта на Пема Ринпоче се нареждат влиятелни изследвания върху будизма на Хюстън Смит и Братислав Иванов.

На фокус е тибетската култура, представена с част от книгата "8 години в Тибет" на Петер Ауфшнайтер, опознал страната и хората в тази част на света както никой друг европеец. Темата се допълва от статии за учителя в тибетския будизъм, за тибетската медицина, йога и кухня, както и интервю с известния тибетски лекар д-р Сонам Дордже.

"Буда" на Никос Казандзакис е един от най-амбициозните текстове на големия гръцки писател, по който той не спира да работи до края на живота си. Откъс от произведението се публикува за първи път на български на страниците на алманаха.

Ще откриете текст за големия български художник и пътешественик Борис Георгиев, любопитен пътепис за Непал, както и историята на Буда, разказана за деца.
За списването и издаването на алманаха си подадоха ръце две на пръв поглед разнородни организации, които обаче споделят общ интерес към източното духовно и културно наследство – "Нйингма Будизъм" и издателство "Изток-Запад".

Нека това начинание бъде за благото на всички!