Две от най-завладяващите творби на великата Агата Кристи излизат на български език с нови преводи. Главен герой и в двете мистерии е неподражаемата госпожица Марпъл.

  • Сподели:
Две от най-завладяващите творби на великата Агата Кристи излизат на български език с нови преводи. Главен герой и в двете мистерии е неподражаемата госпожица Марпъл.

„Убийство в дома на свещеника“ в превод на Теодора Давидова.

„Убийство в дома на свещеника“ е една от най-популярните книги на Агата Кристи и първият роман, в който разследва госпожица Марпъл. Действието се развива в очарователното селце Сейнт Мери Мийд, в което живее симпатичната дама.

В този роман Кристи ни представя местните жители, приятелите на госпожица Марпъл, както и викарият и неговата чаровна съпруга, които отново срещаме в „Трупът в библиотеката“ и „4.50 от Падингтън“. 

Агата Кристи за пръв път споменава Сейнт Мери Мийд преди представянето на госпожица Марпъл – в романа с Еркюл Поаро „Мистерията в синия експрес“. Измисленото от писателката селце се намира на около 40 километра югозападно от Лондон, има една главна улица и малък централен площад. „Убийство в дома на свещеника“ е първият роман, чието действие се развива там. 

Жителите на Сейнт Мери Мийд са потресени от насилствената смърт на полковник Продъро. Жертвата не е сред любимците на населението, затова и заподозрените са мнозина.

Според самата госпожица Марпъл поне седем души имат мотив да премахнат полковника. Сред тях е невярната му съпруга, вероятно нейният любовник, дори дъщерята на полковника има мотив. И с тях списъкът изобщо не се изчерпва. Госпожица Марпъл ловко разплита сложните взаимоотношения, за да посочи престъпника.

„Трупът в библиотеката“ в превод на Емилия Карастойчева.

„Трупът в библиотеката“ е един от най-добрите случаи на госпожица Марпъл. Тя е в разгара на женската си интуиция, незабележима възрастна дама, която може да разследва… незабелязано. В случая са замесени и доста други детективи – почти толкова, колкото са и заподозрените. Разбира се, госпожица Марпъл е тази, която ще разкрие решаващата улика. 

В „Трупът в библиотеката“ Агата Кристи „крие“ две забавни заигравки. Един от героите в романа – Питър Кармоди, се оказва горещ почитател на криминалните истории и има автограф от самата Агата Кристи.

А заглавието на романа е шега между Агата Кристи и нейната героиня – криминалната писателка Ариадна Оливър, която разкрива в по-ранната творба на Кристи „Карти на масата“, че тя самата е написала роман, озаглавен „Трупът в библиотеката“. 

А библиотеката принадлежи на семейство Бантри. Рано сутринта те намират тялото на млада жена, облечена във вечерна рокля. Никой не знае нито коя е тя, нито как е попаднала там, нито има ли връзка с другото момиче, чието тяло е открито е по-късно.

Истината трябва да излезе наяве преди да плъзнат грозни слухове. Много детективи биха искали да разкрият мистерията, но госпожица Марпъл е крачка пред тях!