Христина Йотова: "Славни български победи"

  • Сподели:
Христина Йотова: "Славни български победи"

"Славни български победи" от издателство "Софтпрес"

Историята на България пази безброй примери за смелост, доблест и саможертва. Разказва за герои, прославили българския народ – горд, упорит и непреклонен. Благодарение на тях миналото ни е изпълнено със славни подвизи и постижения, с тежки битки, завършвали с триумфален разгром над многохилядни армии.

"Славни български победи" от Христина Йотова с илюстрации на Калоян Стоянов обединява най-бележитите, най-великите, най-изстраданите победи и сражения от родната история. 12 разказа, които рамкират миналото ни и като машина на времето връщат читателя назад в годините, правят го свидетел на най-ярките примери за свободолюбивия и борбен дух на българина.

Пътешествието започва от най-емблематичните сражения по време на Първото българско царство – от основаването на българската държава след битката при Онгъла до обсадата на Константинопол при хан Тервел, разгрома на византийската армия на Върбишкия проход при хан Крум и триумфа на цар Симеон край река Ахелой.

Отвежда до тежкото сражение при Клокотница по време на управлението на цар Иван Асен II и разказва за Шипченската епопея, която и до днес е синоним на жертвоготовност и вярност към родината.

Проследява славните военни подвизи на българската армия в новата ни история – превземането на Одринската крепост, победата над Калиманската опозиция и героичната отбрана при Дойран.

Страница след страница четем за нашите най-добри стратези, за куража и отдадеността на българските воини, за патриотизма и родолюбието като двигатели на промяната и единствен път към свободата.

"Славни български победи" от Христина Йотова учи малки и пораснали читатели защо воинската слава на нашите предци е непреходна. Превръща се в съкровищница, която пази нашето най-голямо богатство – родовата памет. Защото колкото повече знаем, толкова по-скъп е споменът за героите и жертвите на войните, които са създали България.

За автора

Христина Йотова е преводач, редактор и автор на детски книги – част от голямото семейство на издателство "Софтпрес".

Тя създава своите текстове с убедеността, че малките читатели заслужават специално отношение и уважение; че българският език – богат, ярък, пъстър и многолик, е незаменимо средство за стимулиране на детското въображение; че онези, които от най-ранна възраст са привлечени от магията на писаното слово, стават искрени ценители на богатството и необятността на света на книгите.

Сред заглавията, които бележат пътя й като автор, са "Великите българи", "Левски", "История на България в картини".

Христина Йотова: "Славни български победи"
Христина Йотова: "Славни български победи"