Исабел Алиенде: "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия"

  • Сподели:
Исабел Алиенде:  "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия"

Трилогия "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия" от издателство "Колибри"

Трилогията "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия" на Исабел Алиенде излиза от печат с ново художествено оформление, дело на Дамян Дамянов. Изданията са жест на уважение на издателство "Колибри" към ценителите на латиноамериканската проза и специално към почитателите на именитата разказвачка.

"Къщата на духовете" (превод: Венцеслав Николов) е величествена семейна фреска, чието действие се развива на фона на действителност, която се различава значително от европейската.

През 1994 г. излиза едноименният филм на големия режисьор Биле Аугуст с участието на Джеръми Айрънс, Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Уинона Райдър, Антонио Бандерас и Ванеса Редгрейв.

"Дъщеря на съдбата" (превод: Людмила Петракиева, Катя Диманова) е всеобхватен и въздействащ портрет на цяла една епоха, богат на характери, история, насилие и състрадание.

В лицето на Елайза Алиенде създава най-привлекателната си героиня, жадна за приключения, независима духом и крайно неконвенционална като начин на мислене и постъпки.

"Портрет в сепия" (превод: Маня Костова) е исторически роман за края на XIX век в Чили и поредна великолепна семейна сага, която Исабел Алиенде е населила с героите от първите два романа на трилогията "Къщата на духовете" и "Дъщеря на съдбата".

След една нещастна любов Аурора дел Валие решава да проникне в тайните на миналото и да открие какво е оказало такъв разрушителен ефект върху бъдещето й.

За автора

Исабел Алиенде започва литературната си кариера случайно, за да се превърне в един от най –четените испаноезични писатели на всички времена. Международна известност й носи именно "Къщата на духовете" (1982), която днес е едно от митичните заглавия на латиноамериканската литература.

Следват десетки бестселъри, преведени на 35 езика. Много са темите, които превърнаха Исабел Алиенде в една от най-популярните разказвачки на нашето време – на първо място любовта, но също войната, самотата, бремето на спомените и старостта, както и страховете и болестите, които са неразделни от зимата на човешкия живот.

На български са издадени всички книги на Алиенде, включително "Порцелановата нимфа" - първата й книга за оцветяване, подходяща за хора от всички възрасти.

 

Исабел Алиенде:  "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия"
Исабел Алиенде:  "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия"