Издателство ''Ентусиаст", Сотир Гелев и Пенко Гелев Ви канят на кино-литературната премиера на ''Виола"

  • Сподели:
Издателство ''Ентусиаст", Сотир Гелев и Пенко Гелев Ви канят на кино-литературната премиера на ''Виола"

Майстор Яким Гусла беше лютиер, известен и почитан в цялата страна. Той умееше да изработва чудесни музикални инструменти. Освен това с лекота съчиняваше прекрасни мелодии и виртуозно ги изпълняваше.

Единствена наследница на майстора беше неговата малка дъщеря Виола. Със своите искрящи зелени очи, кротка усмивка и благ характер тя би била радост и гордост за всеки родител, но не и за майстор Гусла.
Старият майстор беше във властта на дълбока печал. Виола, единственото му дете, последната издънка от много поколения музиканти, не можеше да различи една нота от друга.
Така се случи, че Виола срещна едно необикновено момче, което се казваше Филип.

За авторите:
Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г.  И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.
Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Плодив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Автор е на поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на Сотир Гелев.
През 1991 г. двамата създават списанието за комикси „Рикс“, за което Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса „Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма „Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за БНТ.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“, от който реализират двеста и петдесет епизода. През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала за деца „Добър ден, господин Жасмин“. През този период Пенко създава 22 комикс албума за британското издателство „The Salariya Book House“.  Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.
След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова, а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“ 2014.

Албумът „Аракел“ е изцяло създаден по сценарий на Сотир.
Сотир и Пенко са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва „Илийчо и Август“,  „Илийчо, Август и седемте джуджета“ и „Илийчо, Август и Гергин“.
През 2016 г. излиза книгата „Обикновени разговори“ с илюстрации от Пенко Гелев, написана от Сотир Гелев.
През 2018 г. излиза книгата на Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до десет“, носител на литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“

През 2021 г. Сотир Гелев печели Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ за книгата „Приспивни песни за феи и чудовища“. Книгата на Сотир Гелев и Пенков Гелев „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ (издателство „Точица“, 2021) е носител на Националната награда „Христо Г. Данов“.

Откъс от книгата "Виола":

"Това е град Амбитус. Разположен е на полуостров, който загражда уютен залив, удобен
за акостиране на лодки и малки кораби. Някога, в едни по-добри времена, градът е бил важен
център на търговия с вносна хамсия, маринована по средиземноморска рецепта.

Нито е малък, нито е голям, къщите му са старинни, улиците му се вият без план,
а от средновековната крепостна стена е останала само градската порта. Няколко красиви кули
се издигат над сградите и напомнят за отминалото му почти забравено великолепие.

Сега е известен като Града на музикантите. Въпреки че не всички жители са професионални
музиканти, те до един обичат и разбират музиката. Повечето от тях от деца ходеха на уроци
по солфеж, цигулка или акордеон. Това беше традиция в местната образователна система.

Почти всеки свиреше в някой от многобройните любителски оркестри или поне в съседско трио.
Тези, които не владееха музикален инструмент, пееха в квартален или фамилен хор.
Най-добрите музиканти се изявяваха като солисти на вечеринки и семейни празненства. 

В града често се организираха състезания. Разбира се, всички те бяха свързани с музика.
Поне веднъж в месеца имаше някакъв конкурс – за най-добър валдхорнист, за най-виртуозен
изпълнител на окарина или за солово изпълнение на любовна серенада."

На Mеждународния ден на детската книга издателство „Ентусиаст", Сотир Гелев и Пенко Гелев Ви канят на кино-литературната премиера на „Виола" - 2 април 2022 г., 12:00 ч. в кино „Влайкова", гр. София, ул. „Цар Иван Асен II" 11

Заповядайте! Вход свободен.