Мейсън Къри: "Всекидневни ритуали. Как творят великите"

  • Сподели:
Мейсън Къри: "Всекидневни ритуали. Как творят великите"

"Всекидневни ритуали. Как творят великите" от издателство "Локус" 

Минибиографиите, които придават човешки качества на легенди като Хемингуей и Пикасо, Агата Кристи и Уди Алън, и хвърлят светлина върху работния живот на популярни гении ни казват пределно ясно: Няма "единствен начин" да се създаде добра творба - всички велики личности имат свой собствен начин. И някои от тези начини са поразително странни.

Франц Кафка, разочарован от условията, в които живее, и от дневната си работа, пише в писмо до Феличе Бауер през 1912 г.: "Времето е малко, силите ми са ограничени, в службата се чувствам ужасно, апартаментът е шумен и ако не е възможно животът на човек да бъде приятен и нормален, тогава той трябва да опита да се измъкне с ловки маневри".

Томас Улф пишел прав в кухнята, като използвал за бюро хладилника, разсеяно галейки "мъжката си конфигурация". Жан-Пол Сартр дъвчел таблетки "Коридран" (смес от амфетамин и аспирин), като всеки ден поглъщал десет пъти по-голяма от препоръчителната доза.

Декарт обичал да се излежава в леглото, а умът му да се скита насън през гори, градини и омагьосани палати, където изпитвал "всяко удоволствие, което можел да си представи".

Тук са: Антъни Тролъп, който си налагал всяка сутрин да пише по три хиляди думи (250 думи на всеки петнайсет минути в продължение на три часа), преди да отиде на работа в пощата, което продължил да прави трийсет и три години, през които написал повече от две дузини книги.

Джордж Гершуин, който, по думите на брат му Айра, работел по дванайсет часа на ден от късна сутрин до полунощ, като композирал на пианото по пижама, хавлия и чехли.

Тук са също всекидневните ритуали на Чарлс Дарвин, Анди Уорхол, Джон Ъпдайк, Бенджамин Франклин, Уилям Фокнър, Джейн Остин, Ан Райс и Игор Стравински (той никога не можел да композира, ако не бил сигурен, че никой не може да го чуе, а когато изпаднел в блокаж, правел челна стойка, за да "прочисти мозъка си").

Ето и десетте причини, поради които тази книга заслужава вниманието ви:

1. Тук ще намерите дневни режими, ритуали и съвети, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от времето си и да постигнете целите си.

2. Не само забавно, но и поучително е да се запознаете със странните привички, с които са известни гениите.

3. Ще разберете в какво са откривали вдъхновение, благодарение на какво са постигнали целите си, как са работели и как са релаксирали.

4. Ще научите как са създадени шедьоврите, които сте виждали много пъти, и как са написани любимите ви книги.

5. Ще да намерите добри съвети за управление на времето. В крайна сметка много хора, чието ежедневие е описано в книгата, не са разполагали с толкова много свободно време, което да могат да насочат към работата си, за да създадат впоследствие шедьоври.

6. Ще разберате колко важни са подреденото ежедневие, режимът и постоянството за постигането на вашата цел.

7. А ако искате да промените живота си, книгата ще бъде добър помощник по този въпрос.

8. Много биографии в една книга - събрани са общо 161 кратки истории от живота на Бетовен, Пикасо, Уди Алън, Лео Толстой, Чарлс Дикенс, Марк Твен, Волтер, Никола Тесла, Айнщайн, Стивън Кинг и много други.

9. Прекрасна книга за получаване на вдъхновение!

10. Бисерите са на всяка страница. Подчертавайте ги! Превърнете това в свой ритуал по примера на Тим Ферис.

Преводач: Тодор Кенов
Редактор: Саша Александрова