Наталия Бояджиева: "Светлина от Изтока"

  • Сподели:
Наталия Бояджиева: "Светлина от Изтока"

"Светлина от Изтока" от издателство "Екрие"

"Светлина от Изтока" е дебютната книга на Наталия Бояджиева – журналист и пътешественик по душа. Авторката живее три години в Пънлай, провинция Шандун. Издателство "Екрие" издава второ обновено и преработено издание на книгата през октомври 2019 г. с нова визия и оформление, както и с допълнителен текст и снимков материал.

За "Светлина от Изтока" и за творческите си търсения, авторката споделя: "Предизвикателството за мен беше да преведа една чужда култура като китайската на езика и метафората на собствения си начин на живот. Криещите се под повърхността ценности, отношение, традиции и бит, са универсални и правят от всички нас човешко семейство. Но как да ги извадя от техните скривалища...

С изключение на стотината най-необходими думи, не научих китайски. Времето и усилията, необходими за изучаването на един толкова труден език, вложих в моите приятелства и това ме направи щастлива. Като компенсация на липсващия език, другите ми сетива се изостриха. Изненади и неочаквани срещи, непознати порядки, история и традиции – на всяка крачка.

Нямах предварителни нагласи и предубеждения, които да е трябвало да преодолявам. Пристъпих към непознатата страна с отворен ум, открито сърце и жажда да я опозная."

Във внушителния обем от 312 печатни страници, Наталия Бояджиева е събрала 48 свои репортажни пътеписа от Китай. Трудно може да се определи жанрът на творбата – в нея има елементи на разказ, публицистика (в основата си това са репортажите на Наталия за интернет радио "Татковина"), дневник и пътеписи.

Писателката сама ги определя като нравописи. "Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството.

Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто" – пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев. Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа над 60 цветни и много черно-бели снимки на местата, които Наталия Бояджиева е посетила.

Авторката е щастлива, че е попаднала в малък провинциален град, където се е запазил духът на обикновения китаец. Имала е достатъчно време да опознае бита, навиците и мирогледа на местните хора. Китайските ѝ приятели са я допуснали в домовете и в сърцата си.

От местните ѝ приятели е научила много за живота на китаиците извън мегаполисите и популярните туристически дестинации. Читателите ще почувстват древното величие на старите столици Сиан и Нандзин, както и на съвременната – Пекин.

Ще изкачат свещените планини Тайшан и Луошан – така, както са го правили и всички китайски императори. Ще ги омае вълшебството на Водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу. Ще посетят и родното място на Конфуций – Цюфу и ще ловят риба край остров Чандао.

Очакват ги майстори на народните занаяти в Имението на Моу, четири сватби, Пекинска опера на сцената в парка, китайската Нова година и други уважавани и не толкова популярни за нас празници.

Книгата е представена за одобрение за превод на китайски пред пекинското издателство "Foreign Language Teaching and Research Press /FLTRP/. Познавателното и естетическото значение на нравописите се състои в това, че представляват убедително и в същото време художествено обобщение на типични явления от китайския живот.

За автора

Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. във Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет "Константин Преславски". Работила е като преподавател по български език и литература в родния си град .

От 1990 г. до днес е и журналист на свободна практика и член на СБЖ – ДЖСП "Д-р Иван Богоров". През 2007 г. получава награда за интервю в конкурса за журналистическо майсторство - "Златният тризъбец", организиран от Дружеството на журналистите по печата – Варна.

От 2019 г. е член и на АБУЖЕТ – Асоциация на българските журналисти и писатели пътешественици. През септември 2019 година вече е член и на голямата международна организация FIJET.

От 2009 до 2013 г. е кореспондент на сайта "Емигрант БГ", на радио "Отзвук" и на в. "Новият Пулс".
От 2010 г. до момента е кореспондент на интернет радио "Татковина" от Азия, автор и водещ на рубриката "На пътешествие с Натали".

В последните осем години участва с документални разкази за Китай и Филипините в годишните антологии на ССП (Съюза на свободните писатели) – дружество Варна.

Автор е на книгата с разкази за Китай "Светлина от Изтока", второ преработено издание в каталога на издателство "Екрие" през октомври 2019 г. и книга с разкази "Лицата на Филипините", издадена от издателство "Ерове" през 2018 г.