„Пет годишни времена" – нестандартен роман за любовните връзки

  • Сподели:
„Пет годишни времена" – нестандартен роман за любовните връзки

Писателката Валентина Мизийска представя своята втора вълнуваща книга

След успеха на дебютния си роман „Трети шанс“ Валентина Мизийска се завръща на литературната сцена с нова завладяваща история. „Пет годишни времена“, издавана от „Ентусиаст“, няма да остави читателите безразлични – чрез множество гледни точки и колоритни образи авторката разкрива историята на младата и необикновена Стела от последната ѝ среща до голямата ѝ любов, с която сравнява всеки мъж в живота си.

Името на Валентина Мизийска е познато на читателите от сайта bgstoryteller.co, в който вече над шест години тя дава съвети за творческо писане, предлага интервюта с български и чуждестранни автори, препоръки за нови заглавия и откъси от книги.
„Пет годишни времена“ разказва за връзките на четирима мъже с една забележителна млада жена, която ги променя завинаги. Историите на Сава, Александър, Марко и Виктор, са представени в последователността на четирите годишни времена, а Стела като пети сезон неизменно присъства в живота на всеки от тях.

„Имах усещането, че не ми се иска да се откъсна от текста, защото е така поднесен, че не те оставя безразличен за това, което ще стане, каквото и да е то. Гръбнакът на сюжета е перманентно очакване на изненада, за която не е подсказано. И още нещо. Трябва да подчертая, че се срещаме с произведение, в което диша градът. Без самонаслада, без пренебрежение към периферното, с тънка самоирония и в радостите от такова битие сме приобщени в тази книга към един сполучлив образец на градска проза. Надявам се същото да усети и интелигентният читател.“ - Проф. Боян Биолчев

В основата на сюжета са преживяванията, кризите и трансформациите на героите. Всеки един се справя по свой собствен начин с изпитанията, които непрестанно ги предизвикват, и всяко взето решение оказва влияние върху останалите. Събитията са подредени в обратна хронология, което прави романа още по-непредсказуем.

С дебютния си роман „Трети шанс“ Валентина се заяви като изследовател на човешките отношения в едно семейство. В „Пет годишни времена“ тя стига още по-дълбоко в дисекцията на една невъзможна връзка, компромисите в името на любовта, прекрачването на граници, силата на ревността, семейните отношения и израстването на едно момиче.

„Гръбнакът на сюжета е перманентно очакване на изненада, за която не е подсказано. Трябва да подчертая, че се срещаме с произведение, в което диша градът. Без самонаслада, без пренебрежение към периферното, с тънка самоирония и в радостите от такова битие сме приобщени в тази книга към един сполучлив образец на градска проза“, споделя проф. Боян Биолчев.

Премиерата на „Пет годишни времена“ ще се състои на 23 февруари от 18:30 ч. в Книжен център „Гринуич“.

Книгата може да бъде поръчана от тук.

Четете откъс от Пет годишни времена.