Сборник "България за напреднали"

  • Сподели:
Сборник "България за напреднали"

"България за напреднали" от издателство "Колибри"

"България за напреднали" ознаменува началото на нов проект - поредица от книги, обединени от наименованието "Литературен гид за напреднали". Автор на проекта и съставител на настоящия сборник е Светлозар Желев. Художник на корицата е Дамян Дамянов.

"България за напреднали" търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината чрез истории на: Георги Господинов, Айгир Сверисон, Бела Кармел, Велина Минкова, Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Евгения Бернщайн, Елизабет Костова, Илия Троянов, Камелия Кучер, Капка Касабова, Капка Тодорова, Ксения Банович, Курт Ван Дам, Люба Атанасова, Мануела Малеева, Мария Касимова-Моасе, Николай Грозни, Палми Ранчев, Русана Бърдарска, Силвия Атипова, Теодор Ушев, Христос Хартомацидис, Юлиан Попов.

Книгата съдържа и откъси от текстове на Атанас Далчев, Боян Пенев, полк. Борис Дрангов, Владимир Свинтила, Кирил Христов, Николай Лилиев, Райко Алексиев, Станислав Стратиев.

Ето как съставителят на сборника обосновава избора на вечната тема "България":

В държава, в която родът на всеки трети българин е започнал извън границите на страната ни и почти всичките наши предци са били бежанци от война или преследване, ние изграждаме стени и телени огради, сеем омраза и страх от другия.

Можем често да чуем, че еди-кой си човек не обичал България, еди-кой си не обичал родината си. Това в повечето случаи не е така, просто много често хората не отговарят на стереотипите, наложени тук. Всъщност как трябва да се обича родината?

За автора:

Светлозар Желев е работил като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция "Литература" в "АРТизанин". Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК, преподава в СУ.

Откъс

Давид Бернщайн: Три залеза

Онлайн премиерата на "България за напреднали" ще се състои на 1 ноември, неделя, от 19:00 ч. На 11 ноември заповядайте в удобно за вас време в интервала 17:00 - 20:00 ч. за индивидуална среща разговор с автора Светлозар Желев! Мястото на събитието е литературен клуб "Перото" в НДК.