Шунмьо Масуно: "Изкуството да живеем просто"

  • Сподели:
Шунмьо Масуно: "Изкуството да живеем просто"

"Изкуството да живеем просто" от издателство "Колибри"

Малки промени в навиците и гледната точка – понякога това е всичко, от което се нуждаем. "Изкуството да живеем просто" (превод: Васил Велчев) съдържа 100 всекидневни упражнения от прочутия будистки монах Шунмьо Масуно за спокоен и радостен живот.

Не е нужно да пътуваме до древните японски столици Киото или Нара, не е нужно да изкачваме планината Фуджи и не е нужно да живеем близо до океана. С едно наистина малко усилие е възможно да вкусим изключителното.

Може да нямаме контрол върху случващото се, нито силата да променим нещата, но можем изцяло да контролираме реакциите си. Всяко събитие може да бъде интерпретирано по многобройни начини; значение има само как ще реагираме на тях.

Опитайте да не се подвеждате по ценностите на другите, да не се натоварвате с излишни грижи, а да живеете безкрайно семпъл живот, лишен от безполезни неща. Това е стилът дзен. Животът си е наш, но не ни принадлежи.

От момента, в който сме се родили, продължителността на живота ни е определена, но никой от нас не знае каква е тя. Будизмът ни учи, че стойността на живота не се измерва с продължителността му.

Важното е как използваме времето, което ни е отредено. Несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен.

За автора

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония.

Изнасял е лекции по цял свят, включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите "Корнел" и "Браун".

Откъс:

Намерете време за празнота

Събудете се 15 минути по-рано