В ''Голяма книга за цветята'' оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят

  • Сподели:
В ''Голяма книга за цветята'' оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят

Листата на гигантската водна лилия са пълни с миниатюрни въздушни мехурчета, което им позволява да плават по повърхността и да издържат до 25 кг, колкото тежи едно малко дете.

Орхидеите дракули пък са кръстени на прочутия вампир, защото венчелистчетата им са кървавочервени, а дългите, тънки краища на чашелистчетата наподобяват животински зъби.

Да, на страниците на „Голяма книга за цветята“ оживяват някои от най-пъстрите, ярки и необичайни представители на флората от целия свят.  Читателите ще се запознаят с анатомията на цветята и техните местообитания. Ще открият кои видове са застрашени и защо някои цветове са ароматни, а други излъчват зловонни миризми.

Книгата включва и игра за наблюдателност, идеи и съвети за това как да си отгледаме цветя, без да имаме градина, списък с цветни думички, както и показалец.

Илюстрациите на Ювал Зомер вдъхновят въображението и вярата, че всичко може да бъде нарисувано с лекота дори от децата. Що се отнася до научната страна, авторът казва:

„Винаги работя с учен, който е упоменат в книгата. По този начин илюстрациите и текстовете са достоверни. След това доста работя със своите редактори, преди да достигнем до финалната версия. Хората, които ме познават, знаят, че често посещавам Музея по природна история. – И продължава – Майката природа е най-големият художник. Помнете това, когато я рисувате! Детайлите, цветовете, шарките и формите – всички те са най-красиви в природата“.

Консултанти на заглавието  „Голяма книга за цветята“ са Елиза Бионди и Скот Тейлър, специалисти по ботаника в кралска ботаническа градина „Кю Гардънс“ и Барбара Тейлър, специалист по цветята и дивата природа.

Ювал Зомер е завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон с магистърска степен „Илюстрация“. Преди да стане автор и илюстратор на книги за деца, е работил е като арт директор във водещи рекламни агенции.

Със заглавията от поредицата  „Голяма книга за...“ авторът насърчава децата да изследват света, който ги заобикаля и да се грижат за него.

Книгите му вече са публикувани на 25 езика и са наградени с множество отличия, между които „UKLA Book Awards“ (2018 г. и 2019 г.), наградата на Английската асоциация за документална литература (2017 г. и 2019 г.), както и наградата „Made For Mums“ (2018 г. и 2019 г.).

Освен „Голяма книга за цветята“ на български вече са излезли и други две издания от поредицата: „Голяма книга за буболечките“ и „Голяма книга за буболечките със стикери“. Вижте тази статия.

Teкст и илюстрации: Ювал Зомер
Превод: Десислава Сивилова