Владимир Павлов: "Моите сноуборд върхове"

  • Сподели:
Владимир Павлов: "Моите сноуборд върхове"

"Моите сноуборд върхове" от издателство "Вакон"

"Моите сноуборд върхове" събира в себе си няколко завладяващи книги – автобиографията на Владимир Павлов - първият българин, който се спуска от осемхилядник със сноуборд, разказ за пътя на една мечта и дневник на пътешествията до някои от най-опасните и красиви върхове у нас и по света.

Венецът в спортните постижения на Владимир е спускането му със сноуборд от осмия по височина връх в света — Манаслу (8163 м). Това се случва през 2019 година и го превръща в единствения до момента българин с подобен рекорд.

В книгата са описани всички трудности, изпитания, успехи и провали, които водят едно малко момче към големите върхове.

Пътешественикът, сноубордист и планинар Владимир Павлов има повече от 25 години опит в екстремния сноуборд и е един от пионерите в този спорт в България. С дъска по родните планини, Алпите, Кавказ, Ал­борз, Памир и Хималаите, неговият поглед и мечти винаги са насочени нагоре, към високите върхове и все по-големите предиз­викателства.

Изживейте неговата снежна мечта на границата с невъзможното и погледнете на света от осем хиляди метра височина. Заслужава си! 

На 19 ноември от 19:00 ч. ще се проведе и онлайн премиерата на книгата на страницата на издатеслтво "Вакон" във фейсбук.

За автора

Владимир Павлов е роден на 19 август 1981 г. в София. Израснал в свободомислещо семейство с баща скиор и уиндсър­фист, той от малък е в планината, която по-късно се превръща в негово основно поле за изява.

Владимир завършва специалност "История на културата и етнология", прекарва над десет години в корпоративния свят и търговията, а паралелно с това основава собствена сноуборд компания и произвежда дъските, с които кара.

Част от неговите снежни приключения и постижения са: спускане от връх Монблан, 4810 м (както и от други върхове над 4000 м), зимно изкачване и спускане от най-високия връх на Близкия изток, връх Дамаванд, 5671 м, в Иран.

През юли 2017 г. прави изкачване и самостоятелно спускане по северната стена на връх Ленин, 7134 м, в Памир, Киргизстан, стартирайки от върха, а на 26 септември 2019 г. той се превръща в първия българин, спуснал се със сноуборд (или ски) от осемхилядник.

Това се случи на осмия по височина връх в света — Манаслу, 8163 м. Соловото спускане за­почва от върха, отваря нов маршрут и завършва над базов лагер на около 5000 м. Настоящата книга е съставена, публикувана и от час­ти написана непосредствено след последната му експедиция до връх Манаслу.

"През живота си неведнъж са ме поучавали и дори заставяли да "стъпя здраво на земята", каквото и да значи това, а аз вече карам тридесет и деветата си година и може би съм превалил билото на живота си, но все още не успявам да се справя с тази задача. Ама, хора, аз не искам да стъпвам здраво на земята, аз искам да летя!" - Владимир Павлов

Отзиви

Пред очите ми е книгата на Владимир Павлов"Моите сноуборд върхове". Казвам го с подтекста, че и след прочитането тя продължава да бъде видима. Първото впечатление е, че се срещаме с пътепис в жанровата палитра на словото. И това е така – книгата е една подробна биография на устремен път.

Разказ на човек, при който жизнената цел и трудностите на пътя са в непрестанно противоборство до крайното им примирие на върха. И после до истинския биографичен връх – еуфорията след спускането. А това, последното, вече не е път, а полет. Срещаме се с жизнената реализация на една мечта на детето.

Но всъщност това не е опис на детето, което се превръща в мъж, запазил мечтата му, а е псалом на съхраненото до края дете – с емпулсивността на редакциите, с буйното надиграване, с разумното с втурването в риска с енергията на победител. И това остава цветно и живо в удовлетворението на вече зрелия мъж.

Осезаеми са в тази книга химнът на приятелството, готовността за жертва и търпимостта към внезапната слабост на човека до теб, който би направил същото за теб. Една апология на планинарството, на великото сито на поднебесните върхове, което задържа в себе си само най-достойните.

Прочетете книгата"Моите сноуборд върхове". Тя спечели за читател не само писателя у мен, но също и благородно завиждащия някогашен състезател в алпийските ски.

Боян Биолчев 

"В тези вдъхновяващи разкази от върховете, се докосваме до опита и философията на Владо, като преживяваме с трепет вълнуващите приключения през които преминават неговите пътешествия. Пленителни истории за силата на духа, за смелостта да преследваш и постигаш мечтите, за смисъла, ценностите и нетленната природа."

Александра Жекова

Откъс

Историята на първото българско спускане със сноуборд от осемхилядник

Владимир Павлов: "Моите сноуборд върхове"