7 златни правила за здрава и красива коса

  • Сподели:
7 златни правила за здрава и красива коса

Гъстотата на косата зависи от цвета, пола и възрастта. Обикновено човек има около 250 - 300 косъма на един квадратен сантиметър от скалпа. Броят на космите при русите коси е около 120 000, но те са по-тънки. При тъмните, които имат по-дебел и здрав косъм, броят е приблизително 100 000, а при рижите - 80 000.

Косата израства с 1,25 см. на месец, но и тук има зависимост от сезона и хормоналния баланс на организма. Според редица изследвания косата расте по-бързо през лятото и светлата част на денонощието.

Както всичко друго в човешкия организъм, така и косата постоянно се подновява. При децата ежедневно падат около 50 – 80 косъма от главата, а при възрастните хора броят им варира между 150 и 200. Когато цифрата надвиши 200, може да говорим за проблеми с косата.

Ето седем златни правила за здрава и красива коса:

1. Разресване

Разресването е елементарно действие, но изключително полезно за косата, защото подобрява кръвообращението на скалпа.

Всеки ден косата трябва да се разресва 100 в едната и 100 пъти в противоположната посока. Ако имате дълга коса, това е задължително за вас.

Ако не разресвате косата всеки ден, то поне правете това преди да я измиете. Така ще премахнете натрупания прах и ще позволите шампоанът по-добре да измие косата в цялата й дължина.

2. Гребенът

Освен че гребенът трябва да е дървен, а четката за коса – с тъпи връхчета на зъбците, поне веднъж на седмицата ги почиствайте с топла вода и сапун, а след това направете допълнителна дезинфекция със спирт.

Това е сигурна гаранция, че няма да имате пърхот, бързо омазняваща се коса, себорея или други проблеми със скалпа.

3. Измиване

Колко често да мием косата? Специалисти съветват това да става веднъж на 2-3 дни. По-рядко - да, но никога по-често. Логиката е следната - колкото по-често миете косата, толкова по-бързо ще се омазнява.

Правилният избор на шампоан е от изключителна важност. Освен с типа на косата - нормална, суха или мазна - съобразете се и с това дали е боядисвана, изтощена, права, чуплива, къдрава...

Избягвайте универсалните шампоани или 2 в 1. Те са подходящи само за път, защото спестяват място.

Използвайте малко количество шампоан, който нанесете на кожата на главата, а с образуваната пяна измийте останалата дължина на косата. С меката част на пръстите масажирайте скалпа.

4. Изплакване

Добре измитата косата трябва да скърца, което означава, че трябва да я изплакнете добре с вода, близка до температурата на тялото.

Завършете с по-хладка вода, която ще подобри кръвообращението на скалпа и ще даде блясък на косата.  

5. Подсушаване

Подсушете косата с кърпа от памук, лен или друг естествен материал, но без да търкате. Само увийте, за да попие водата. Най-добре да оставите косата да изсъхне сама, особено ако е лято.

Никога не разресвайте косата докато е мокра, иначе рискувате голяма част от нея да остане по гребена. Ако все пак ви се налага да използвате гребен, започнете от долу нагоре.

Ако не може да минете без сешоар и преса, използвайте само тези, които са с йонизиращ ефект.

6. Подхранване

Както редовно хидратираме кожата на лицето, по същия начин трябва да се отнасяме и със скалпа.

Поне веднъж в седмицата правете маска на косата. Има маски, които се държат само 1-2 минути, други - половин час, а с трети може да преспим. Четете внимателно упътването. Важното е и да откриете вашата маска, която да не прави косата мазна, а здрава и красива.

По принцип маската се втрива в корените и дължината на косата, а балсамът само по дължината на косъма, но и тук има изключения, посочени в упътването. Когато слагате балсам, косата трябва да е леко подсушена, иначе той ще се стече заедно с водата.

Серум, олио, масло, балсам без измиване, спрей, флуид, течни кристали, ампули... Има огромно разнообразие от качествени продукти за коса, които се нанасят на суха или чиста коса. Задължително се възползвайте от тези достижения науката за красотата.

Ултравиолетови лъчи увреждат и косата, затова не забравяйте и за специализиран продукт с UV защита.

7. Подстригване

За да не се цепи, сплита или цъфти, косата трябва да се подстригва редовно - поне веднъж на 5-6 седмици. Ако интервалът е по-малък, още по-добре.

Дори и да сте в процес на пускане на дълга коса, вашият фризьор трябва редовно да взима връхчетата й. 

7 златни правила за здрава и красива коса

И тъй като косата е сред основните фактори за нашето самочувствие, грижите за нея са от първостепенно значение. Продуктите на PHYTO предлагат цялостна противостарееща и уплътняваща грижа за косата, като се грижат за нейния здравословен вид и разкриват естествената й красота.

Ето и няколко предложения под формата на комплекти - идеалният избор за коледен подарък за всяка дама. 

7 златни правила за здрава и красива коса

Комплект Phytodensia
(шампоан 200 мл / шампоан 50 мл / уплътняваща маска 50 мл)

Серията шампоан и маска Phytodensia с противостареещ ефект въздейства насочено както върху скалпа, така и върху фибрите на косъма, за да възстанови обема и силата на косата.

Състав:

• Екстракт от вернония – има регенеративно действие, в комбинация с пептиди за стимулиране растежа на косата
• Екстракт от грозде – богат на полифеноли, предпазва скалпа и корените на косата
• Колаген от акация - обгръща косъма и придава обем и блясък
• Хиалуронова киселина – прониква във вътрешността на косъма и създава обем
• Без съдържание на сулфати, силикон и парабени.

Препоръчва се при: тънка, изтъняваща, безжизнена коса, без обем.

7 златни правила за здрава и красива коса

Комплект Phytoelixir
(подхранващ шампоан 200 мл / измиващ крем-балсам 30 мл / подхранваща маска 50 мл)

Трите продукта са специално формулирани за нуждите на много сухата коса, като нежно почистват, интензивно подхранват, възстановяват основните липиди и дълготрайно ревитализират.

Състав:

• Масло от макадамия - изключително богато на мастни киселини и витамин Е, с подхранващи и реструктуриращи качества. Капсулирано в хроносфери, маслото се освобождава постепенно с течение на времето, като възстановява основните липиди и осигурява дълготрайна защита,
• Восък от нарцис - действа в сърцевината на косъма за незабавно подхранване и мекота на косата,
• Екстракт от сапонария - подпомага нежното почистване на косата и скалпа,
• Почистваща база без съдържание на сулфати,
• Без съдържание на силикон и парабени.

Препоръчва се при: много суха коса.

7 златни правила за здрава и красива коса

Комплект Phytojoba
(шампоан 200 мл / хидратиращ балсам 50 мл / хидратираща маска 50 мл)

Хидратиращ шампоан

Нежен шампоан с интензивни хидратиращи свойства, който укрепва естествените защитни сили на косата и я поддържа в добро здравословно състояние.

Формулата е обогатена с масло от жожоба, извлечено от семената на растението и подбрано поради високата си съвместимост с косъма. Маслото представлява течен восък с омекотяващо и защитно действие. Съдържанието на метличина и слез (40%), в комбинация с почистващи агенти и кокосово масло, придават мекота на косата.

Предназначение: за сух скалп, суха и твърда коса.

Употреба: намокрете косата и нанесете шампоана. Масажирайте до получаване на пяна. Изплакнете обилно с вода.

Хидратиращ балсам

Специално формулиран да отговори на нуждите на сухата и дехидратирана коса. Съдържа масло от жожоба, което притежава доказани регенериращи и омекотявщи свойства и рициново масло, което хидратира и защитава косата.

Екстрактът от семена от ангелика има пречистващо и тонизиращо действие и възстановява жизнеността и блясъка на косата. В резултат косата е хидратирана, мека, бляскава и лесна за разресване.

Състав: 76% растителни съставки във формулата - масло от жожоба, рициново масло, екстракт от семена на ангелика.

Употреба: Малко количество от балсама се нанася върху влажна коса след измиване с шампоан. Разнася се по дължината на косата. Изплаква се обилно.

Препоръчва се при: нормална и суха коса

Хидратираща маска

Създадена е специално за да овлажнява и предпазва сухата коса. С кремообразната си консистенция и нежен аромат маската действа в дълбочина, като преструктурира защитната бариера на косата, помагайки й да задържа влагата.

Състав:

• Хидратиране и подхранване: масло от жожоба
• Ревитализира косъма: комбинация от етерични масла от южноафрикански сладък портокал, екстракт от семена и корен на ангелика (75%)
• Тонизира и заздравява: екстракт от ангелика

Употреба:

• Използвайте 1-2 пъти седмично след измиване на косата с подходящ шампоан.
• Нанесете малко количество върху влажна коса и прокарайте пръсти по продължение на косата.
• Оставете 2-5 минути, в зависимост от състоянието на косата.
• Изплакнете обилно.

7 златни правила за здрава и красива коса

Комплект Phytokeratine Extreme
(шампоан 200 мл / шампоан 50 мл / възстановяващ балсам 50 мл)

Възстановяващ шампоан

Нежно почиства косата и осигурява интензивно подхранване и възстановяване на силно увредената коса, като й придава копринена мекота, еластичност и блясък.

Състав:
• 95% съставки с естествен произход;
• Биомиметичен растителен кератин - специфична комбинация от 18 аминокиселини, която замества естествения кератин в структурата на косата. Инжектиран в сърцевината на космените фибри, растителният кератин замества липсващите аминокиселини;
• Масло от сапота - с висока концентрация на есенциални мастни omega-6 киселини, маслото интензивно възстановява липидния слой;
• Масло от баобаб - възстановява липидния слой, регенерира косата и придава мекота;
• Масло от бурити;
• Екстракт от божур 44% - хидратира, тонизира и заздравява увредената коса;
• Гума гуар (полизахарид, получен от растението гуар) и дериват от дървесна целулоза;
• Почистваща база без съдържание на сулфати;
• Без силикон и парабени.

Възстановяващ балсам

Формулата съдържа хиалуронова киселина и растителен кератин, които незабавно проникват в дълбочина, възстановяват структурата на косъма и интензивно хидратират.

В повърхностния слой на косъма действат серамидите, които изглаждат кутикулите и екстрактът от нар, който има доказани свойства срещу свободните радикали и защитава косата от външни фактори.

Състав: 80% растителни съставки - растителен кератин, хиалуронова киселина, серамиди, екстракт от нар, екстракт от дива трицветна теменуга.

Употреба: малко количество от балсама се нанася върху влажна коса след измиване с шампоан. Разнася се по дължината на косата. Изплаква се обилно.

Препоръчва се при: изтощена и силно увредена коса.