High Bio: Полезни отвари за здрава коса

  • Сподели:
High Bio: Полезни отвари за здрава коса

Кой не мечтае за красива и здрава коса. За съжаление тя често търпи промени и има нужда от помощта ни, за да възвърне красотата си. Влияят ѝ слънцето, вятъра, студа, козметиката, напредването на възрастта.

Лесно можем да предпазим косата си от климатичните фактори – достатъчна ни е една най-обикновена шапка. Въпросът с избора на подходяща козметиката обаче е далеч по-сложен от избора на шапка.

Всеизвестно е, че масовите козметични продукти за коса съдържат големи количества химикали, част от които се абсорбират от скалпа и се отлагат по косъма. Хвърлете поглед на етикета на някой шампоан, балсам или маска и ще се убедите, че списъкът е дълъг и е пълен със сложни химични названия.

Често, вместо да ни донесат обещания ефект, тези продукти маскират проблема, а понякога дори разболяват косата и скалпа ни – появяват се сърбеж, косопад, изсушаване или прекомерно омазняване.

Ето три полезни отвари, които може да направите сами вкъщи.

Отвара от коприва

При пърхот и косопад. Чудодейната коприва е прекрасен помощник в борбата с пърхота и косопада. Тя сгъстява косата, придава ѝ обем, виталност и нежен блясък.

Приготвя се лесно – кипнете шепа листа в 1 л. вода, охладете и добавете към нея 1-2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок. С приготвената запарка облейте косата, без да отмивате след това.

Гарантираме ви, че резултатът е впечатляващ. Ако скалпът ви е раздразнен, имате пърхот или косопад, повтаряйте процедурата при всяко измиване за не по-малко от 3 седмици.

Отвара от нийм

При сърбеж и/или пърхот. За да се преборите с пърхота с натурални средства ви е необходим нийм на прах. Вземете 2 с.л. и ги кипнете в 2 чаши вода. Облейте косата с охладената и прецедена запарка и не отмивайте след това.

Ниймът има антисептични и антибактериални свойства, поради което предотвратява пърхота и поддържа скалпа здрав. Също така насърчава растежа на косата и допринася за здравината ѝ.

Отвара от невен и лайка 

При чувствителен и раздразнен скалп. Невенът и лайката вършат чудеса с косата и скалпа. Нежни, щадящи и ефективни. Отварата се приготвя много лесно – просто кипнете литър вода и добавете по 1 с.л. от билките. В прецедената запарка добавете 1 – 2 с.л. ябълков оцет или лимонов сок и облейте косата, като не отмивате след това.

При чувствителен и раздразнен скалп повтаряйте процедурата при всяко измиване за не по-малко от 3 седмици.

Още интересни рецепти от "Сапунена работилница" ще откриете на: soapfactory.bg.