Красива кожа с 10 супер храни

  • Сподели:
Красива кожа с 10 супер храни

Антиоксидантите и противовъзпалителните вещества, наистина са в основата на вечната младост, казват дерматолозите. Антиоксидантите са тези, които правят кожата ви да изглежда така млада и свежа.

А противовъзпалителните вещества вършат съвсем точно работата, заради която са получили наименованието си. Те се боря с вътрешните и външни възпаления и раздразнения и в същото време задържат появата на бръчки.

{GALLERY}

Източник: Първите 7

Снимки: pxhere.com

Красива кожа с 10 супер храни

Не белете тези хубавици! Може да сте го чували някъде, а може би не, но да знаете, че това е абсолютната истина. Кората на ябълките съдържа кверцетин, мощен антиоксидант, който намалява риска от редица болести, като рак на кожата, например.

Ябълките също така са добър източник на фибри. На разбираем език това означава, че ще се чувствате сити, часове след като сте си хапнали ябълка или две.

Красива кожа с 10 супер храни

Калият и Витамин А са тези приятели на кожата, който я карат да сияе. Най-много се съдържат в зелените листни зеленчуци и особено в марулите.

Теснолистните зеленчуци съдържат антиоксиданти, които помагат на кожата да неутрализира вредното влияние на слънчевите лъчи, появата на бръчки и рак на кожата.

Красива кожа с 10 супер храни

Сьомгата и рибата тон са основните заподозряни, когато става дума за високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Тези мазнини помагат на тялото не само външно, но и отвътре и подържат кожата гладка, млада и свежа.

Красива кожа с 10 супер храни
Красива кожа с 10 супер храни

Ееех, този така любим плод на лозата. Ресвератролът, който се съдържа в червеното вино (най-вече в Каберне Совиньон) е антиоксидантът, за който е известно, че забавя стареенето на клетките.

Така, че чашата вино спокойно може да се пие за здраве, както е приказката. Другото, което се казва в историята е да се приема в умерени количества, иначе ще се загубят всички плюсове и ползи.

Красива кожа с 10 супер храни

Ядките, особено орехите, бадемите и лешниците, са богати на Омега-3 мастни киселини. И вашата кожа буквално се съживява, благодарение на влагата, която те носят.

Ядките са и с високо съдържание на аргинин – аминокиселина, която спомага за разграждането на мазнините.

Красива кожа с 10 супер храни

Ягодите буквално са претъпкани с витамин С. И познайте кой обича това? Вашата кожа, разбира се.

И така, тези разкошни плодове стоят идеално върху сладолед или върху зърнената ви закуска. Да не споменаваме ягодовата торта. А и благодарение на тях кожата ви ще изглежда така свежа и здрава, докато казвате "Ммм, вкуснооо!"

Красива кожа с 10 супер храни

Лютите чушки, наистина позагряват обстановката. Тази топлинна вълна идва от съставката капсаицин. Изгарящото усещане не е само в устата и стомаха ви, добрата новина е, че той подпомага по-бързото изгаряне на калориите и има антиоксидантно действие.

Също така, заедно с ликопена (каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица червено оцветени плодове и зеленчуци) имат противораково действие и са ни съюзници във вечната борба със стареенето.

Има и още една причина да изтърпим паренето – лютите чушки са смятани и за мощен афродизиак. Ще потърпим!

Красива кожа с 10 супер храни

Боровинките са сочени като един от най-добрите източници на антиоксиданти. Освен това, те имат и още едно чудесно качество – неописуемо вкусни са. Могат да се ядат сурови, ползват се за сладкиши, а и бабите правят онова страхотно сладко…

Красива кожа с 10 супер храни

Всички видове чай са основни източници на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма и работят срещу признаците на стареене.

Зеленият чай е световно признат, когато говорим за лечебни напитки. Освен като питие, може да се използва и външно. Памучни тампони, напоени със зелен чай и поставени за десетина минути върху очите, ще премахнат тъмните кръгове и ще освежат погледа.

Красива кожа с 10 супер храни

Шоколад! Дойдохме си на думата! Тъмният шоколад е добър източник на онези антиоксиданти, които отговарят за забавяне на стареенето.

Освен това съдържа и веществото фенилетиламин, което повдига настроението и тонуса ни. Така, че не е само в нашето въображение, че се чувстваме по-щастливи, когато ядем шоколад. Това просто е още една причина да го правим!