Лечебната сила на етеричните масла

  • Сподели:
Лечебната сила на етеричните масла

В настоящото интервю ще ви запознаем с Неда Иванова, която е дипломиран ароматерапевт от Centre of Excellence, Manchester. Курсът по ароматерапия, който е завършила, е акредитиран от CMA - Complementary Medical Association - международно призната организация от лекари, практикуващи допълваща медицина.

Неда ще ни разкаже повече за етеричните масла (ЕМ), какво е тяхното приложение, кои са техните ползи и как правилно да ги използваме в ежедневието си.

Приятно четене!

 

 

С какво етеричните масла, които използваш превъзхождат останалите масла на пазара?


- Когато за пръв път помирисах етеричните масла (ЕМ) на тази компания, разбрах, че досега просто съм се заблуждавала, че използвам такива. Вече няколко месеца изпитвам почти ежедневно безкрайните ползи, които те ми предлагат. С етерични масла и няколко допълнителни съставки си приготвям репелент против насекоми, сапун за ръце, препарат за чинии, почистващ спрей за повърхности, натурален парфюм, дифузирам за пречистване и освежаване на въздуха, лосион и скраб за тяло, аромамедальон или назален инхалер за балансиране на настроението и хормоните, магнезиево-маслен спрей за моя спортист, грижа за стайните и градинските растения (така избягвам употребата на химически репеленти, защото някои от насажденията ги консумираме), различни лечебни балсами и още, и още... По този начин намалявам токсичността в ежедневието на себе си и своето семейство, което е от изключителна важност за безпроблемното функциониране на системите в тялото.
Много познати и приятели, които ме питат за маслата и искат да им разказвам и показвам, остават изумени от чистотата и качеството им. И им дават шанс да докажат благотворното си влияние и в техните семейства.
Когато си купувате етерични масла, трябва да разучите и да имате предвид няколко неща, за да постигнете желания терапевтичен ефект. Ето основните, които спечелиха доверието ми точно в тази марка:
1. Качеството се контролира със сертификат за чистота и потентност. Чистотата на едно масло е определяща за ефективността му. Етеричните масла, които имат примеси крият рискове за здравето. Компанията създава свой собствен стандарт за тестване на качеството, химичния състав и безопасността на ЕМ. Използват се методи за изследване като газ хроматография и масспектрометрия при всяко едно шишенце. И най-новият метод е протеомното картографиране, чрез което се вижда как определено ЕМ влияе на организма. Протеомното картографиране може да бъде още по-ефективен метод, по-специално при идентифициране на възможно фалшифициране. Например, Melissa/ Маточина е едно от най-редките и най-ценни етерични масла и поради това е често подправяно или дори напълно заместено с други химически подобни масла (особено лимонена трева). Изследването на химичния състав може да разкрие, че веществото, за което се казва, че е етерично масло от маточина има високи концентрации на нерал и здравец, но тъй като лимонената трева също ги има, може да се продаде като по-ценната маточина. Но двете масла ще имат различни биохимични ефекти върху сигналните пътища в специфични човешки клетки. В наскоро публикувано проучване изследователите използваха конвенционални GC/MS методи за изследване на химичния състав на етеричното масло от Copaiba от няколко доставчици. Само пробите от тази компания съответстват на приетите стандарти за химичен състав и показват последователност на биохимичната активност. На дъното на всяко шише с моно масло има номер, който можете да
напишете в специално създаден за тази цел сайт. Ще ви излезе анализ на състава на съдържанието на шишето, което имате.
2. Растенията се отглеждат в естествената им среда по целия свят, което допринася както за пленяващия аромат, така и за запазване на медицинските свойства на ЕМ. Компанията изгражда собствени дестилерии, за да не се транспортира суровината на дълги разстояния, което би намалило добива и качеството на ЕМ. В България също има техни дестилерии, където се преработват лавандула, роза, маточина, бял равнец, чубрица. Тамянът, който се събира в Оман от смолата на диво-растящи дървета, се транспортира до България, за да се дестилира.
3. Правилната дестилация - ЕМ се извличат чрез студено пресоване или парна дестилация, което гарантира запазването на природните и лечебни свойства на маслото.
4. Не използват услугите на брокери, за да се сдобият със суровини, а са създали модел на работа, чрез който сключват взаимоизгодни, дългосрочни договори с местни производители. Строят дестилерии. И така затварят работния цикъл, което елиминира вероятността за фалшифициране.
Може би ви отегчих с толкова подробности, но това е, което прави маслата на тази марка различни и заради което хиляди хора по света им се доверяват.


Казваш, че етеричните масла са променили живота ти. Какво точно имаш предвид?


- Открих етеричните масла в момент, в който аз и малкият ми син ( тогава на 4 г) се разболявахме често.
При поредното ни посещение при педиатърката, тя спомена за тази марка етерични масла и аз реших да пробвам.
Когато получих комплекта си от масла започнах да ни мажа с различни блендове според нуждите. Нямам думи да опиша какво облекчение почувствах, когато видях подобренията в общото състояние на детето си.
Големият ми син, който е на 12 г. усилено тренира футбол и често получава травми по краката. С помощта на масаж с етерични масла болката отшумява много бързо и травмите се възстановяват също толкова бързо.
А аз подобрих имунитета си и намалих токсичността вкъщи, която ни залива от всички препарати, които използваме ежедневно.
В личностен план, АЗ НАМЕРИХ СВОЕТО ПРИЗВАНИЕ! Толкова ме впечатлиха и обсебиха тези масла, че реших да се запиша и завърших с отличие курс по Ароматерапия към Centre of excellence, Manchester. Просто, защото искам да знам повече и в детайли как точно ни действат етеричните масла! Такава съм си - любознателна! Доставя ми изключително удоволствие да разказвам за маслата и да помагам на хората, които също като мен искат да подобрят качеството и начина си на живот. Поради тази причина създадох и фейсбук групата ми Ароматна аптечка с етерични масла. Особено съм щастлива като виждам резултатите, на тези, които се довериха на мен и маслата!


Кои масла успешно прогонват плъхове, мишки, мухи и комари?

- За мухи може да използвате пачули, лавандула, мента и розмарин.
За комари - цитронела, канела, евкалипт, лавандула, лимонов евкалипт, лимонова трева, гераниум, мента, кедрово дърво, мащерка. Правите комбинация от няколко масла и дифузирате или ги смесвате с базово масло в спрей бутилка и пръскате върху кожата. Така имате натурален репелент, без вредни химически съставки.
Капвате в дифузера няколко капки (на 150 мл вода се слагат до 8 капки етерични масла).
За плъхове и мишки може мента, но най-добре сложете капани или извикайте фирма да се справи с тях.


Как се използват етеричните масла при деца? 


- ЕМ се използват при деца над поне 6-месечна възраст и то много внимателно и само определени масла. А дифузерът е подходящ за деца над 2-годишна възраст и пак 1-3 капки и за кратко.
При употребата на масла се взима под внимание възрастта на детето, както и дали има някакви заболявания и приема ли лекарства.
Препоръчвам една много полезна за мен книга на Валери Ан Уорууд, която е водещ ароматерапевт с 30-годишен стаж "Ароматерапия за детско здраве" за хората, които искат да обогатят знанията си в тази област.
Ароматерапията е отличен допълващ подход, който може да се използва съвместно с лечението, назначено от конвенционалната медицина. И за да може да се прилага успешно, е необходима диагноза от лекар. Това което прилагам като профилактика на моите деца е на първо място т. нар. Имунна бомба. Това е комбинация от няколко етерични масла, разредени с базово масло, които имат противовирусни и противовъзпалителни свойства. Прилагам я сутрин и вечер по гръбнака и стъпалата на децата.

На второ място са детокс ваничките един път в седмицата. Не е задължително да имате вана, достатъчно е и съд с топла вода за крачетата. Слагам във водата половин чаена чаша английска сол и в една супена лъжица алое вера гел или някакво базово масло (фракционирано кокосово масло, сладък бадем или жожоба) капвам по 1-2 капки от етерични масла като копайба, зелена мандарина и лавандула или див портокал, чаено дърво и тамян.
И на последно място, но не и по важност, прилагам отново един път седмично базисната апликация от подхода на Бойд Труман "Симфония на клетките". Децата много я харесват, защото им правя лек масаж по гръбчето и стъпалата. А знаете, че докосването на майката също има успокояващ и лечебен ефект.
Моментите, в които ни идват на помощ етеричните масла са много и разнообразни. Но за да се научите да ги използвате правилно се изисква търпение, практика и знания. Всеки може да се научи, стига да има желание.


Кои масла се използват при болки в синусите?

- Аз имам такива хронични болки от ученичка още и чак сега открих как мога да подпомагам лечението си и да ускорявам възстановяването си.
Съпругът ми ми прилага респираторната апликация от подхода на Бойд Труман „Симфония на клетките“ 2 пъти през ден в периоди на обостряне. Отделно дифузирам мента, джинджифил, кардамон или евкалипт. Също така си правя рол-он с Чаено дърво, Мащерка, Тамян, Майорана и Мента, допълвам с фракционирано кокосово масло. С този бленд мажа челото и рефлексните точки на стъпалата.


Подходящи ли са ЕМ за хора с нарушени нива на кръвната захар?


- При проблеми с нивата на кръвната захар, метаболитният бленд на марката, която използвам е много добър вариант. Той е комбинация от Грейпфрут, Лимон, Мента, Джинджифил и Канела. Спомага за намаляване на кръвната захар, за ускоряване на метаболизма, изхвърлянето на токсините и намаляването на апетита. Отлично допълващо средство към основното лечение.

{GALLERY}

Лечебната сила на етеричните масла