Пластичните операции – красота или безумие?

  • Сподели:
Пластичните операции – красота или безумие?

Там, където не е бил достатъчен диетолог и треньор, се появява пластичният хирург. Все по-често дамите търсят услугите на този вид специалист "на бъдещето". Редица пластични операции на тялото се провеждат изцяло с козметична цел: премахване на бръчки на лицето и шията, увеличаване и намаляване на гърди, гънки на кожата на корема, белези, стрии, промяна формата на носа, устните, ушни миди и т.н.

Наистина, мнозина вярват, че решаването на проблема с наднорменото тегло е възможно с помощта на пластичната хирургия. Въпреки това, без промени в начина на живот тези процедури могат да имат обратим ефект и да се превърнат в ежедневна процедура (като миенето на зъбите или посещението на козметик), но без особен смисъл. Това е не само много скъпо, но и опасно за здравето.

Несъмнено, всеки има правото да прибегне до помощта на лекар за премахване на "дефектите" на външния вид. Въпреки това, за разлика от диетите, които все пак остават в рамките на вашето тяло, то пластичната хирургия го променя.

Но ако пластичната хирургия (намаляване и увеличаване на гърдите, на устните и други "издатини") се развива с такива темпове, то това означава, че някой има нужда от това. Жените виждат в ръцете на хирурга блясък и холивудски стандарт. И на пръв поглед няма нищо лошо в стремежа към красота, ако разбира се не се увлекат и стигнат твърде далеч. 

Ето няколко съвета за тези, които са решили да се преобразят с помощта на пластична операция:

1. Проучете въпроса в интернет, там ще намерите уеб сайтове и класиране на всички водещи клиники, статии за пластична хирургия, интервюта с водещи лекари, мнения на пациенти и снимки "преди и след".

2. Не забравяйте, че в България има много пластични хирурзи, но само малцина от тях могат да извършват пластични операции качествено. Така твърдят самите пластични хирурзи. Графикът на най-добрите от тях  обикновено е запълнен за шест месеца напред. Най-вероятно ще можете да направите консултация не по-рано от един месец от датата на записване.

3. На консултацията помолете вашия хирург да ви покаже снимки на свои пациенти "преди и след" на тази операция, която ви интересува.

4. Някои пациенти смятат, че щом за операцията ще платят доста пари, то тогава могат да поставят своите условия на лекаря. Въпреки това окончателното решение за това какво и как да се прави във всеки конкретен случай може да взема само хирургът.

5. Прочетете внимателно всички документи, които подписвате преди операцията. Научете носи ли отговорност клиниката в случай на възникване на усложнения.

6. Възможностите на пластичната хирургия са достатъчно големи, но не са безкрайни. Операцията и периода на рехабилитация след нея протичат по строги закони. Продължителността на ефекта от операцията много зависи от това колко продуктивно ще бъде сътрудничеството на пациента и лекаря.

Прочетете още интересни материали от автора на Himera.eu

Пластичните операции – красота или безумие?

Снимка: huffingtonpost.ca

Пластичните операции – красота или безумие?

Снимка: lasvegasplasticsurgeryblog.com

Пластичните операции – красота или безумие?

Снимка: worldcrunch.com