Учебник по класа: Шаде

  • Сподели:
Учебник по класа: Шаде

Откакто Хелън Фолашаде Аду с псевдоним Шаде, която януари навърши 63 години, издаде дебютния си LP Diamond Life през 1984 г., нигерийско-британската певица не само остави незаличима следа в R&B пейзажа, но и култивира поразителна естетика. Червените устни, въжената плитка, деликатната очна линия — това е безпогрешна комбинация, която е изцяло нейна, три десетилетия и още.

 

"Винаги съм казвала, че ако намеря човек, който може да цепи дърва и да има хубава усмивка, няма да ме притеснява какъв е, стига да е добър човек. Така се озовах с образован главорез."

Невъзможно е да си представим Шаде да изпълнява една от нейните задушевни, предизвикващи наслада балади без постоянно присъстващите ѝ пурпурни устни. Безупречно очертани и наситени с пигмент, както е демонстрирано в нейното музикално видео "Smooth Operator". Под оформените и перфектно поддържани вежди, тя подчертава бадемовидния си поглед с фини движения на крилати черти и слоеве спирала върху миглите за ефект на котешко око. Лицето ѝ сякаш е покрито с прах от лунички, което тя допълнително извайва с розов руж, за да подчертае свръхестествения си тен.

"Когато вляза в студиото, напълно се откъсвам. Оставям емоциите си да излязат. Каквото и да правя, съществувам в този момент и останалата част от света е загубена."

Подходът на Шаде към косата е по-осезаем. Гъстата тъмна коса, която е в повечето случаи стриктно прибрана, е постоянно загладена назад на дълга плитка или конска опашка. Това допълнително подчертава лицето ѝ, но създава мощен профил. И дори когато смени прическата си, както направи през 2010 г., с една рядка публична изява в Keep A Child Alive Black Ball на Алиша Кийс, нейната запазена марка – червена устни, котешки поглед и сияеща кожа – все още бяха неустоими.

"Правя музика само когато чувствам, че имам какво да кажа. Не се интересувам да пускам песни само за да продам нещо. Sade не е търговска марка."


Много поп звезди се гордеят с непрекъснато развиващия се външен вид, с промените, които постоянно предприемат и метаморфозите си, но Шаде е

"Тревожността, която изпитвам, когато закъснявам, няма нищо общо с тревогата, която изпитвам, когато съм навреме."

 

"За да бъдеш майка, трябва да си силна. Ако не го усещаш, тогава трябва да се преструваш."