Бляскава Коледа във Виена

  • Сподели:
Бляскава Коледа във Виена

Виена е град на валс, изкуства, галерии, музеи, класическа музика, спиращи дъха дворци и невероятна архитектура. Счита се за една от най-красивите и интересни столици на света. Но магията на този град се усеща най-вече в дните преди Коледа.

По време на Коледа Виена се променя - улиците и площадите заблестяват с красиви празнични украси, коледни свещи, многоцветни фенери и гирлянди, карайки ви да се чувствате като част от една вълшебна приказка. Навсякъде около вас ухае на прясно изпечени канелени сладки и греяно вино, с което може да стоплите не само тялото, но и душата си.

Празничната атмосфера и усещането за домашен уют са навсякъде около вас. Уличките се изпълват с безброй много хора, наслаждавайки се на Коледните базарчета и невероятните неща, които се предлагат там – от разнообразие на всякакви вкусни сладкиши до красиви подаръци за близки хора. На градския площад елхата грее и заслепява със своите уникални светлини, а вечер централните улици се превръщат в сцена на бляскави фойерверки.

В допълнение към основните централни пазари, всеки район има собствен местен базар. Те са разположени пред църкви или на централния площад на всеки район. Но независимо от размера и местонахождението си, всички тези пазари в период от пет до шест седмици - от началото на ноември до средата на декември се превръщат в основни центрове за привличане както за местните жители, така и за туристите.

Имайте предвид, че след обяд на 24 декември всички коледни пазари ще бъдат затворени и за няколко дни градът ще стане пуст и празен. За да се насладите на радостната атмосфера на идния празник пълноценно, е необходимо да посетите Виена най-късно до 23 декември.

Текстът продължава след снимките.

{GALLERY}

Съществува традиция, която се наблюдава по време на предколедния период - вечерта на 5 декември жителите празнуват Деня на Свети Никола. Светецът, преоблечен в дрехите на епископ, се разхожда по улиците в същото навечерие. От своята Златна книга Николай научава за поведението на децата през годината във всеки дом и дали те са били достатъчно послушни или не. Той поставя подаръци в коледните чорапчета на послушните деца и им дава сушени плодове, ядки, ябълки и мандарини.

В навечерието на празниците Виена се изпълва с музика. В кметството се открива фестивал с коледни песнопения - тържествени химни и народни песни се изпълняват от хорове от различни страни.

Монтирането на коледни елхи се е превърнало във виенска традиция още от началото на XIX век. Смърчът се украсява с гирлянди и топки, свещи и фигури на ангели. На пазарите, площадите, търговските центрове и храмове елхите се инсталират още през ноември. Във виенските къщи коледните елхи се поставят дни преди Коледа.

Из всяка част на града отварят и много коледни магазинчета, където можете да си купите разнообразна украса, играчки, украшения, коледни сувенири и елхички за празника.

В Свещената вечер австрийските семейства седят на празничната трапеза. Коледното меню включва шаран и фондю, печена гъска или традиционния виенски шницел. Домакините се захващат с печене на празнични кифли, сладкиши във формата на коледна звезда, вкусни понички с конфитюр и всякакви други коледни лакомства. В полунощ вярващите отиват в храмовете, за да посетят празничната литургия.

Коледният пазар пред двореца Шьонбрун е място, където можете да се насладите на истинска коледна романтика, а след Коледа се открива и новогодишен пазар. На коледния пазар посетителите могат да купуват ръчно изработени коледни украси, да се наслаждават на коледни концерти. Има и програма за деца, която включва и оригинален коледен уъркшоп.

На впечатляващ фон в бароков стил, в близост до двореца Белведере има коледно селище. Уникалният дворец е идеално място за романтичен коледен базар с изискана изработка на разнообразни хранителни стоки.

Под знака на готвенето ще бъде и кулинарният пазар на Нова година близо до операта във Виена. Там ще се предлага разнообразие от сирена, деликатеси и вино от местни производители, които ще зарадват сърцето и стомаха на гурме почитателите.

Какво още чакате? Хванете първия самолет и се потопете в магията на Коледна Виена и прекарайте един незабравим уикенд в столицата на валса. Със сигурност няма да съжалявате!

Бляскава Коледа във Виена

Снимка: pixabay.com/Julius_Silver

Бляскава Коледа във Виена

Снимка: pixabay.com/Anemone123

Бляскава Коледа във Виена

Снимка: pixabay.com/luckysilver1