Еко Коледа

  • Сподели:
Еко Коледа

Още няколко дни и Коледа пак ще е в домовете и сърцата ни. Ще се съберем около масата и ще хапваме традиционни ястия. Междувременно коледната украса вече е факт – блестят герлянди, светят лампички, а елхата чака да сложим подаръците под нея. Както предполагам, вече можете да се досетите и сами, че съществуват и варианти за по-зелени и по-загрижени за природата коледни празници.

Фактите сочат, че живи елхи се продават още от далечната 1850 г. В продължение на векове всяко семейство свободно си е присвоявало елха от близката гора. Представете си от тогава до сега колко много коледни дървета са били отсечени в името на това да украсят дома ни в рамките на не повече от 1 седмица, след което ги хвърляме в кофите за боклук и забравяме за тях. От друга страна, изкуствените елхи също никак не са за предпочитане. Вярно е , че издържат с години, но накрая все някога и те стигат до сметището, където прекарват векове наред!

Пример за справянето с проблема са американците. Днес те отглеждат коледни дръвчета във ферми под формата на устойчиви култури, също като царевицата, тиквата и други. Населението до такава степен е приело духа на зелената Коледа, че вече процентът на легално отглежданите дръвчета е достигнал 98%! А за да се подсигури баланса в природата, те залагат на сигурното, като за всяко едно отсечено дръвче засаждат между 1 и 3 броя.

Знаете ли, че за да получим едно зряло дърво, което е устояло на дъждове, вятър, бури и суша са необходими между 6 и 10 години? Отглеждането им не е толкова лесно и именно по тази причина през 2012 г. в Америка са засадени 46 милиона елхи!

Чудите се какво става след като мине Коледа? Много е просто! Отделно от огромните насаждения, създаващи местообитания за дивия живот, съществуват и специални рециклиращи програми за коледни дръвчета, при които крайният материал се компостира и се използва в борбата срещу ерозията на почвата.

А сега идва и най-приятният за всички момент – украсяването! То може да бъде едновременно забавно, екологично и доста по-евтино. Типичен пример са лампичките – ако се спрете на LED осветление, било то за прозорците, фасадата или елхата, те ще изконсумират 95% по-малко енергия и ще ви струват близо 18 пъти по-малко! Що се отнася до играчките, спрете се на такива, които са направени от рециклирани материали – те са също толкова красиви, а съвестта ви ще бъде чиста.

Лично на мен, много ми допада идеята да направя коледните картички сама. Така жестът ще бъде приет много по-емоционално и със сигурност картичката ви ще бъде уникална за човека, който я получава. А ако е придружена от еко подарък, значи мисията ви е изпълнена.

Идеи за такива подаръци има безброй – като започнем от био козметика, дрехи и одеала от естествени материи, модерно кошче за разделно събиране на отпадъци, светеща украса за градината, която се захранва от соларни панели, красиви свещи, с които ако напълним дома си едновременно ще получим романтична обстановка и ще спестим електричество. За децата и мъжете има колички с дистанционно управление, които се зареждат от слънцето, соларни зарядни часовници, лампи за бюрото и конструктори за сглобяване, направени от рециклиран картон.

Предложенията продължават с изискани сервизи, направени от рециклирано стъкло, бамбукови дъски за рязане на френски сирена, а ако добавите и бутилка качествено местно вино със сигурност ще си изкарате добре празниците. В случай, че не познавате добре човека, който е получател на коледния ви подарък и не искате да сбъркате в избора си, просто подарете ваучер и така възможността подаръкът ви да се озове захвърлен в някой ъгъл или пък на боклука, ще отпадне напълно.

Едно пролетно или есенно засаждане на елхички в близката горичка с група приятели също би бил един подарък за природата, който ще бъде полезен не само за нея, но и за самите нас!

Аз ви пожелавам Весела Еко-Коледа и Щастлива Нова Година, през която да сме по-добри както към хората около нас, така и към околната среда, която е нашият дом на Земята!

Еко Коледа
Ферма за коледни дървета. Снимка: http://gigharborhomemanagement.com
Еко Коледа
LED лампичките не само спестяват енергия и пари, но са и много красиви. Снимка: http://goparis.about.com
Еко Коледа
Дори да изгори някоя от LED лампичките, няма да се наложи да търсите игла в купа сено, защото останалите ще продължат да светят. Снимка: http://ledbulbstubes.blogspot.com
Еко Коледа
Идея за по-нестандартна елха, направена от стари вестници, които впоследствие могат да бъдат върнати за рециклиране. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Идея, в която детето ви би се влюбило, а впоследствие много деца от болници или домове биха се зарадвали на раздадените им играчки. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Мъжът ви обича ли да пие бира? Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Вместо играчки, можете да използвате снимки на членовете на семейството ви и така да създадете едно коледно, фамилно дърво. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
А можете да употребите и стари дъски. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Лятно и коледно настроение, съчетани в украса подходяща за домове, декорирани в средиземноморски стил. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
За една по-мека и по-мързелива Коледа. А защо не и за бой с възглавници? Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Ако наблягате на романтичните вечери с вино до камината, имате и коркова алтернатива. Снимка: www.ekodiena.lt
Еко Коледа
Елха от пластмасови бутилки. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
Елха от стари дискове. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
Джантите също се оказват нестандартна украса. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
Бамбукова елха в Токио. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
За тези, които обичат да четат книги. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
… томове книги! Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
Хаос от столове, подреден под формата на елха. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
100 колела малко преди да бъдат рециклирани в Сидни. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
В Израел използвали 5840 рециклирани пластмасови бутилки, за да разпространят идеята за еко-Коледата и рециклирането. Снимка: http://inspirationgreen.com
Еко Коледа
Всеки може да последва поне някоя от идеите и така да допринесе за една еко-Коледа! Снимка: http://athandz.blogspot.com