Празниците са това с кого ще си, кой ще е до теб!

  • Сподели:
Празниците са това с кого ще си, кой ще е до теб!

Цветница, Великден, Коледа, както и всички съпътстващи ни празници, не е това какво ще ядеш. Както не е и колко ще изядеш/изпиеш.

Празниците са това с кого ще си. Кой ще е до теб. Ако тези хора са семейството ти, близките ти или най-милите ти приятели, значи празникът ще е пълен и със сигурност ще бъде приятно. До теб не означава непременно на масата. До теб може да бъде - душата ти.

Временните хора оставят трайни последици, запомнете го! Когато временно човек се спусне с парашут в живота ви, той не може да го запълни с нищо хубаво. Но оставя трайни, вредоносни последици, които после трябва да чистите.

Празник е не кебапче. Празник не е и яре с много лапад и дроб сарма. Празник не е свинско със зеле. Празникът идва от това да сме с хора, които обичаме и ни е готино с тях.

Погрижите се не за броя на ястията, а за това храната да бъде топла, вкусна и непрестояла. Погрижете се на столовете да седят хора, които обичате и които искате, а не такива, които трябва по протокол да са там.

Извинете се на някой. Простете му. Бъдете благодарни. Човек изначално е неблагодарен и смята, че другото човешко същество му е длъжно всякога за нещо. Не е. Постарайте се и направете така, че "благодаря"; "извинявай"; "обичам те" - да станат неразделна част не само от речника, но и от съзнанието ви. Тогава няма да са просто думи.

Правете чудеса и вълшебства колкото повече имате възможност. Не днес. Не утре. Сега. Нашето единствено време, с което разполагаме е само сега. Учете се на благородство. Не само, че така давате храна на себе си, но давате и пример на останалите.

Бъдете с децата си не само за хранене, обличане и приспиване. Бъдете с децата си, обичайки ги. Не се страхувайте и срамувайте да изразявате себе си и правите крачки към себе си. Потърсете приятел, който искате. Кажете му нещо добро. 

Дайте прошка на друг - независимо, че календарно не е дошъл денят за тези сакрални неща. Давайки прошка на друг, вие прощавате на себе си. Значи разбирате. Значи сте човеци. Възпитавайте качества и ценности у себе си, грижете се за тях и ги предавайте на останалите.

Бъдете здрави, вие и вашите семейства!