Коледа - време на смирение и уважение

  • Сподели:
Коледа - време на смирение и уважение

Коледа.
Време на смирение и уважение. Дори и моята атеистична душа винаги е докосната от кичозните светлинки, греяното вино, миризмата на сушени плодове и свещи. От идеята за Рождението и пречистването.
Любимото време вкъщи.
Лятната ваканция я очакваме с мисълта за дълги безгрижни нощи, пропиляни в барове, пясък и солени коси. Но... Коледа, е точно обратното - влизане навътре. Сгушване под топло одеяло с чаша чай или вино, миризма на канела и сушени портокалови корички, и елха. Чувството за съпричастност и съчувствие, любов - чиста и истинска, и желанието да даваме от себе си или на себе си.

У нас се слушат класически мазни коледни песни от 1-ви декември. Танцува се. Пият се ароматни питиета и се пекат канелени бисквитки, традиционни английски пайчета със сушени плодове и алкохол, естествено, и малки хапки от всякакви култури.
Всеки ден се измъква украшение. Има израстване на чувството. То расте с нас и се изостря като сетивата ни, с основна функция - да ни сближи, събере всичките пет в един квадратен метър - гледащи стари филми, слушащи музика, играещи игри.
Заедно сме. Събираме мисли, пропиляни чувства и правим клиширани констатации на отминаващата година, и мечтаем повече от всякога. Празни, може би, мечти, но толкова топли.
В нашето семейство това са най-сплотените и вкусни дни. Най-любимите моменти.
Най-чаканите...


Автор: Марта Блънт