Dolce & Gabbana Alta Moda Show, посветена на местните занаяти в Пулия

  • Сподели:
Dolce & Gabbana Alta Moda Show, посветена на местните занаяти в Пулия

Доменико Долче и Стефано Габана представиха своята колекция висша мода в уникална обстановка: Пулия. Дизайни, в които богатството на майсторството е обгърнало всяко предложение с фокус върху събуждането на петте сетива на гостите в едно уникално шоу.

"Колекцията предава една напълно средиземноморска чувственост: доминиращото черно контрастира с безкрайните прозрачности на тюла и шифона, органзата и дантелата. Дизайнерите са взели за отправна точка изкуството на занаятчийството и са създали фантастични шапки, пелерини и конусовидни рокли, напомнящи на трули. Бялото е задължителен цвят заедно с цветята, които добавят изненадващ и внезапен прилив на цвят", заявиха от модната къща.

В първата вечер на празненствата Alta Moda на Dolce & Gabbana в Пулия, в подножието на италианския ботуш, Хелън Мирън говори за местната флора.

Актрисата и местна жителка изтъкна, че някои от маслиновите дървета в региона са толкова стари, колкото Колизеума в Рим, или дори по-стари от него. Прочутата римска постройка е на няколко хилядолетия от бизнеса на Доменико Долче и Стефано Габана, но на 40 г. тази година тяхната марка е свой собствен вид италианска институция: колоритна, горда и вкоренена в семейството и традициите, но и доста жива в народното въображение.

Няколко месеца след празненствата по случай 10-годишнината на Alta Moda в Сицилия миналото лято, там се състоя и вторият сезон на "Белият лотос". В първия епизод звездата му Дженифър Кулидж слиза от лодката, давайки енергия на главната героиня в цветен шлифер с пясъчен часовник на Dolce & Gabbana. Тя така и не открива своята dolce vita, но това не пречи на туристите да се спускат към мястото в търсене на собствен морски блясък. 

Тази година обаче те са решили да разкажат една различна италианска история. Няма как да наречем скромно петдневно събитие, на което свръхбогати хора от цял свят се забавляват заедно и се състезават помежду си за пет- и шестцифрени рокли, но подобно на други дизайнери в този момент на глобален хаос и несигурност Долче и Габана се чувстват привлечени от символите на реалността.

Ето защо публиката, която включваше Винъс Уилямс, Крисчън Бейл, Ерлинг Хааланд, Ким и Крис Кардашиян и около 500 други гости, се озова в Пулия, която освен че отглежда най-старите маслинови дървета в света, е известна и като една от двете житници на Италия. Шоуто на Alta Moda се проведе в Алберобело, обект на световното наследство на ЮНЕСКО със стотици каменни сгради с конусовидни покриви от 14 век - наречени трули - толкова живописни, че приличат на филмова площадка. По тесните улички бяха разположени местни занаятчии, които ръчно изработваха, плетяха сламени кошници, обработваха кожи за юзди и дори извайваха детски играчки от листа на кактуси.

"Това не е пантомима, искаме да покажем какво е истинското", каза Стефано Габана, а Доменико Долче го нарече от своя страна, "най-автентичното шоу в живота ни."

Първият модел носеше огромна глазирана сламена шапка с конусовидната форма на трулите, имаше корсети и комплекти бельо от плетиво. Най-сложно изработените елементи на ревюто бяха пелерини и поли, оформени от интарзии от много различни материи, изобразяващи хълмистите улици и уникалната архитектура на Алберобело.

Зашеметяваща беше и пелерината от слонова кост, изтъкана не от слама, а от тънки ивици коприна дюшес и микадо.
По стандартите на Alta Moda то беше забележително дискретно - не минималистично, а по-просто от предишните им предложения по поръчка, което се опитаха да подчертаят, като изпратиха моделите с жители на града и селскостопански животни, включително очарователно бебе овца. Миналогодишното сребро, злато и купища кристали не се виждаха никъде, а облаците от ярко оцветена тафта бяха заменени от по-мек, ефирен тюл.

Ключовият силует беше рокля тип слип, изработена от геометрични парчета прозрачна дантела, скроена близо до тялото и разкрояваща се под талията в малък шлейф, която се носеше върху дантелено бельо или комплект сутиен и слипове. Секси, но не по начина, по който Долче и Габана са известни - чувствено би била по-добрата дума.

Към края женствените визии, сред които имаше и няколко поли с обръчи, очевидно първи за дизайнерите, се редуваха с мъжки разкроени бродирани сака. Долче и Габана правеха подобни ролеви игри на подиума още в ранните си години. Това е още един начин да създадат усещането за автентичност, което са търсили, като са играли със собствените си силни корени.