Духът Вивиан Уестууд ще продължи да живее в нейната фондация

  • Сподели:
Духът Вивиан Уестууд ще продължи да живее в нейната фондация

Новата фондация ще почете наследството на Vivienne Westwood, като продължи нейната работа, творчество и активност, фокусирана върху четири стълба на промяната.

Тази работа ще бъде посветена върху четири стълба на промяната: спиране на изменението на климата, спиране на войната, защита на човешките права и протест срещу капитализма.

Целта на Фондацията е да работи с неправителствени организации и отделни лица за повишаване на осведомеността и създаване на осезаема промяна в тези стълбове. 

Фондация Vivienne е основата от покойната дизайнерка, нейните двама сина и внучка.

Уестууд, пионерът на модата и пънка, почина на 81 г., на 29 декември 2022 г., заобиколена от семейството си в Клафам, Южен Лондон.

Британската модна дизайнерка изгради успешно името си през 70-те и 80-те години на миналия век с провокативните си пънк дизайни.

"Вивиан беше истински творец, от създаването на пънк облекло до преоткриването на историческото облекло и висшата мода. Тя използва позицията си на дизайнер и обществена фигура като платформа за своя активизъм и идеи.

Нейната безмилостна кампания за изменението на климата през последните двадесет години беше катализатор за промяна.
Нейният лозунг „Купувайте по-малко, избирайте внимателно" сега е световна мантра за модната индустрия.

Вивиан става един от най-известните дизайнери в света. През 2021 г. тя отпразнува 80-ия си рожден ден. Тя беше сестра, майка, баба, съпруга, даоист, учител, художник и активист.

С кариера, обхващаща повече от пет десетилетия, Вивиан беше носител на множество отличия и награди както на международно, така и на национално признание. 

Тя бе обявена за дама от кралица Елизабет II на 9 юни 2006 г.

От началото на своята работа в модата Вивиан демонстрира непоклатима вяра в създаването на истинска оригиналност. 

Винаги авангардна и в челните редици на културните идеи. Чрез комбиниране на занаятчийски умения, графични произведения и нейния избор на суровини заедно с интереса към историческото облекло, етническия дизайн и шивашкия стил, Вивиан успешно разшири определението за това как обществото мисли за модата", се пише в резюмето на фондацията.