High View Inspiration: Кутията с бижута на София

  • Сподели:
High View Inspiration: Кутията с бижута на София

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ще ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

Душевен еликсир с аромат на ванилия и теменужки.

Цветна палитра с много нюанси червено.

Наниз красота, скрит във вълшебна кутийка.

Приказка за любов и усмивка за добре дошъл. 

Изкуството да бъдеш себе си – оригинално-уникална.

Поглед, изпълнен с бъдеще и ръка, държаща те в настоящето.

Жена-Вселена и нещо повече. София Петрова.

Винаги преди вяра и надежда, и редом с любов.

Така я виждам аз, а в разговора ни по-долу ще научите повече за София Петрова от самата нея и за любовта й към живота, кристалите и бижутата, които твори като част от Sofia’s Jewels Box.

- Здравей София! Разкажи ни какво съдържа твоята кутия за бижута Sofia’s Jewel Box?

- Аз винаги отговарям различно на този въпрос. Отговорът е един и същ, a всъщност всеки път се променя. Там има всичко, което по някакъв начин ми е липсвало в живота и в света навън и съм си го създала аз. Вътре има много емоция, любов, очаквания, надежди, вдъхновение.

- Как се казва музата, която те хвана за ръка и те поведе по творческия път, най-вече да твориш бижута?

- Всичко се случи напълно спонтанно като опит да направя подарък на приятелка и бързо заживя собствен живот. За мен целият процес по зараждането и развитието на Sofia’s Jewel Box е магия, нещо необяснимо за мен. Аз съм вътре, в центъра му, творяща го, но всъщност той твори мен, преоткрих се в този процес. Научих много нови неща за себе си, порастнах, а същевременно се свързах с детето в себе си и му дадох поле за изява.

- Спомняш ли си първото бижу, което създаде? Как се реши да започнеш?

- Спомням си го много добре. Беше комплект от гривна и обеци от розов кварц. Това е един от любимите ми кристали. Спомням си вълнението и колебанието – дали да го покажа пред света. И до ден днешен това е един от най-харесваните ми модели.

Всъщност всичко започна с летящ старт. И до ден днешен не мога да повярвам. Явно, когато си на прав път, нещата се получават от само себе си.

- Каква е цената, която плащаш, когато правиш толкова рязък завой от динамичния корпоративен бизнес към света на изкуството?

- От една страна е доста трудно и има много страх. Промяната не е лесен процес, дори и за по-адаптивните хора. Свикнали сме да живеем с едно илюзорно чувство на сигурност и в сферата на познатото. И когато сме извън него има доста страх, незнание и объркване.

Нo процесът на промяна е и много зареждащ, вдъхновяващ и в него човек се преоткрива – вижда на колко много неща е способен, за които дори не е имал представа. Когато следваш и сбъдваш мечтите си, има едно много силно чувство на удовлетворение и благодарност. Да правиш това, което сърцето ти иска, си заслужава всички трудности по пътя. А трудностите всъщност не са повече от тези, които си срещал, преди това.

И така от едната страна на везните има много удовлетворение и любов, от другата - само техни заместители като някакво количество пари и социален престиж в класическия му вариант. За мен изборът беше ясен.

- Да разбирам ли, че ако сега се върнеш няколко години назад, не би променила нищо и пак би тръгнала по този коренно непознат и различен път, въпреки че вече знаеш колко много трудности са те очаквали?

- Не бих променила нито едно решение не само в последните три години, но и в живота си. А за тези последни три години – те бяха доста несигурни и предизвикателни за мен, но без колебание и най-щастливите години в живота ми.

- Разкажи ми за моментите, в които ти се иска да се откажеш и въпреки това намираш сили да продължиш напред и да не предадеш мечтите си.

- Аз много често съм преминавала през такива моменти през последните години. Имаме устойчиви социални модели, които сме изградили в нас и винаги изглежда много лесно да се върнеш обратно към тях. Но всъщност аз се убедих за себе си, че цената на едно такова връщане е да платя с личното си щастие. А за мен най-важното в живота е да бъдеш щастлив. Затова и следвам сърцето си, ако случайно има разногласия между него и ума ми.

- Каква е концепцията на Sofia’s Jewel Box?

- Концепцията на Sofia’s Jewel Box е обединяване на дуалностите, на противоположностите. В свят на крайностите, аз съм се опитала да пресъздам моята идея за средния път – средният път между духовното и материалното, между винтиджа и модерното, между ежедневното и празничното.

Затова и създавам бижутата си с идеята да бъдат купувани и носени както като красив аксесоар, така и като амулет, трансформатор на негативните енергии, пазител на личната енергия и т.н. Обикновено, докато правя бижу, аз се свързвам с енергията на получателя му и се опитвам да вложа в него емоцията, която би била нужна на дадения човек. И ми е много приятно, когато получа обратна връзка, че бижуто дава точно такава емоция на притежателя си.

Също така обичам много идеята за връщането на старинни предмети към нов живот, като цяло съм голям фен на ретро предмети, музика, филми. Затова и имам едно хоби – да обикалям антикварни магазини в Англия и да намирам винтидж брошки, които после инкорпорирам в Statement колиета. Това е стил в бижутерията, в който колието е не просто красив аксесоар, а изразява позицията ти, същността ти.

Затова и обикновено са големи и в ярки цветове. И тук идва третата част от концепцията ми – да добавя малко цвят в забързаното ни ежедневие. За мен всеки ден е празник и какво по-хубаво от това да празнуваш всеки ден? Затова и бижутата ми обикновено са цветни и блестящи и се опитвам да вдъхновявам клиентите си да ги носят всеки ден, а не да ги пазят за специални поводи веднъж или два пъти в годината.

Разговорът със София продължава след снимките.

{GALLERY}

- Твоите бижута са наистина много специални. Какво ги прави толкова различни?

- Тези бижута са израз на моята същност, светоусещане и чувство за естетика. И така както всеки човек е уникален и различен, така според мен е творчеството му, ако е честно и идва от сърцето му, е уникално.

- Каква е връзката ти с кристалите и защо избра да правиш точно от кристали твоите колекции бижута?

- Лично аз слагам ударение на усещането. Аз имам силна връзка с кристалите, която открих преди 3-4 години като нещо древно, добре познато, изгубено и пак намерено. Домът ми е пълен с кристали с всякакви размери. Смятам, че те са изключително полезни за съвременния човек, като предпазно средство, филтриращо стреса и напрежението и като нещо, което подсилва и изважда наяве силните страни на всеки от нес.

Харесва ми и голямото им приложение в сферата на красотата и оттам – мултифункционалността им. Неслучайно съм се насочила към колиета, които са с една идея по-масивни и са точно в областта около сърцето и гърлото.

Когато човек излиза от дома си, където по някакъв начин се чувства защитен, е хубаво да има един кристал пред себе си, който да попива негативната енергия и да го защитава. Мисля, че това е и една от причините за този бум в сферата на бижутерията с естествени камъни и кристали.

- Ти лично имаш ли любим кристал, с който се асоциираш и носиш най-често?

- Да, както вече по-горе споменах, аз обожавам розовия кварц, а също и розовия калцит. И двата са много силно свързани със сърцето, а оттам и с емоциите ни, които за мен са едно от най-ценните неща в живота.

Също така обичам сини и тюркоазени кристали, които се свързват с водата и енергията на водата, може би защото моята лична енергия е такава – водна, емоционална, креативна. Любимият ми такъв кристал е Ларимар.

- Знам, че не повтаряш моделите си и това ги прави уникални. От къде черпиш постоянно вдъхновение за нови и нови модели, които да създаваш?

- Най-честният отговор тук би бил не знам (усмихва се, бел.ред.). Имам чувството, че в мен има милиони модели, които чакат своя момент да излязат на бял свят. Затова и ми се струва губене на време да повтарям модели.

В последните няколко години работа с кристали се убедих, че всяко едно нещо, което направя, си има притежател. Много ми е интересен дори и сега този процес. Досега ми се е случвало само едно колие да не си намери притежател – от розов кварц. Може би защото аз толкова го исках за себе си, че всъщност съм си го направила за мен. И то си остана.

- Какво съдържа личната кутия с бижута на София?

- (смее се, бел.ред.) В моята лична кутия все пак има няколко бижута, направени от мен за мен. Естествено в синьо и розово. Имам също така много висулки от висококачествени минерали, които нося ежедневно и са специално енергизирани за мен от една феноменална жена – творец, с която скоро предстои да заработим в екип и ще имам много новини и интересни неща за разказване и показване.

Едно от най-важните неща за мен е бижуто, което нося, да има сантиментална стойност. Такива са и 90% от бижутата в моята лична кутия за бижута - подарени от специални за мен хора или свързани със специални за мен събития или обстоятелства.

- Как превръщаш всеки свой ден в празник? Може ли да споделиш рецептата си с мен?

- Преди години бях много впечатлена от един балийски ритуал за благодарност, който хората в Бали практикуват всяка сутрин – те плетат кошнички от цветя, които оставят на стълбите на домовете си, магазини, обществени сгради, за да изразят благодарността си към живота.

Тогава се зарекох и аз да изразявам благодарността си към живота чрез бижутата си. Старая се всеки ден да изработвам по нещо като символ на благодарността ми, както и да зареждам всяко изработено от мен бижу с енергията на благодарността.

- Какво ново успя да научиш и откри за себе си в последните три години докато се занимаваш с изкуство?

- Открих себе си. Каква е същността ми, какви са истинските ми заложби и умения. Мисля, че това е един процес, който тепърва се развива и че ще има още открития. Също така открих, че когато си на прав път, животът те подкрепя и има много магия в този процес. Невероятно е как нещата се нареждат от само себе си – сякаш с магическа пръчка. Разбрах също, че не е задължително животът да бъде труден, даже е излишно. Животът всъщност може да бъде много лесен и приятен.

- В каква посока си представяш развитието на Sofia’s Jewel Box?

- Имам съвсем малко конкретни планове. Ще има нова линия бижута, в колаборация с една феноменална дама. Те ще бъдат по-скоро в сферата на талисманите. Иначе Sofia’s Jewel box се развива сама – аз съм само приносител (усмихва се блажено, бел.ред.). Все пак, ако трябва да маркирам нещо конкретно, иска ми се да имам собствено ателие. Осъзнавам, че личното пространство е много важно и подпомага много креативността.

- Знам, че обичаш да правиш колекциите си доста тематични по сезони. Какво предстои за дамите сега в коледно-зимния сезон?

- Kато цяло аз правя миниколекции, които обикновено отразяват настроенията и емоциите ми. А моите емоции много се влияят от сезоните и празниците. Затова и колекциите излизат обикновено след настъпването на определен сезони или преди любимите ми празници.

Последните ми колекции са под наслов Holly Chic и сега е ред на Holly Chic: Code Christmas and New Year. Основните теми на колекцията са идеята да бъдем празнични и бляскави не само по празници, но и в ежедневието си. Аз вярвам, че всичко, което носим в ежедневието си, всичко, което е ежедневно пред очите ни, придава форма на живота ни. Затова смятам, че най-добре е това, което присъства в ежедневието ни, да бъде цветно, бляскаво, празнично.

- Ако беше град или изобщо някаква дестинация, кое е мястото, което те описва като душевност?

- Ако трябва да се определя като географски обект, бих се определила като остров. Не е лесно да стигнеш до мен, но мисля, че е интересно. Ако трябва да избера остров, бих посочила Малта. Много ми харесва как там са съчетани на пръв поглед несъчетаеми концепции – ориенталското с европейското, тихото и провинциалното с бурен нощен живот, античното с модерното.

Така и моята личност е изтъкана от противоположности и противоречия, които намират начини да съжителстват съвместно сравнително мирно и дори на моменти – ефективно.

- А ако трябва да се определиш като сезон?

- Определено съм зима. Това е любимият ми сезон, тогава съм родена, тогава са любимите ми празници, дори като цветотип съм зима. Отвън може да изглеждам студена, но всъщност в мен има много топлина, приемане, любов. И празници.

- Наближава Коледа и много ще се радвам, ако ни споделиш какъв подарък би искала да ти донесе Дядо Коледа?

- Пожелавам си любов, пожелавам си повече време с близките ми хора и нови възможност за себеизразяване.

Успех от мен! Продължавай да радваш хората с твоите бижута!

- Благодаря ти!

Повече за София и нейните бижута Sofia’s Jewel Box може да намерите на Facebook.com/sofiasjewelbox или в онлайн магазина й Etsy.com/sofiasjewelbox.

High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София
High View Inspiration: Кутията с бижута на София