Основни видове женски и мъжки дънки

  • Сподели:
Основни видове женски и мъжки дънки

Джинсите, известни и като дънки, са панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. 

В началото тези панталони се носят от фермери и каубои. През Втората световна война стават неофициална военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любимо облекло на хипитата.

Днес джинсите са едни от най-удобните, практични, модерни и универсални дрехи. Изработват се не само панталони, но и ризи, якета, поли, чанти...

История

Първите джинси са създадени от Леви Щраус (Levi Strauss) през 1853 г. Материалът, от който са изработени е бил предназначен за палатки.

В началото джинсите са боядисвани с естествено индиго, но то често остава следи върху бельото или боядисва други дрехи при пране. Днес индигото е заменено със синтетични оцветители, а "индиго" се използвам само за наименование за цвят. 

Джинси

Името "джинси" става популярно през 30-те години на XX век. Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа. Пакетите са имали щампа Genes, оттам идва и произнасянето "джинс" на американски английски.

Когато Леви Щраус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Така платът започва да се нарича "деним" (de Nimes).

Дънки

В България джинсите са по-популярни като дънки, защото в началото на 80-те години в страната влизат (основно като контрабанда) джинсите Levi's от серията Donkey.

Надписът Donkey e изписан с по-голям шрифт на етикета за сметка на марката Levi's, което е причината в тогавашното ограничено от комунизма общество да бъде грешно разчетен и приет като основно наименование.

По материали от "Уикипедия". 

Основни видове женски и мъжки дънки

Основните видове дамско облекло, изработено от дънков плат (деним). 

Снимка: Viktoria Kazakova / Shutterstock.com

Основни видове женски и мъжки дънки

Основните видове дамски дънки според формата.

Снимка: Viktoria Kazakovа / Shutterstock.com

Основни видове женски и мъжки дънки

Основните видове мъжки дънки според формата.

Снимка: createvil / Shutterstock.com