Роза Сайто, която разбива всички стереотипи за възраст, красота и отношение към модата

  • Сподели:
Роза Сайто, която разбива всички стереотипи за възраст, красота и отношение към модата

Стандартите за красота, които са приети в съвременния моден свят, понякога приличат на въображаема клетка. Хората, които искат да посветят живота си на модната индустрия, трябва да спазват толкова много правила относно възрастта, външния вид и дори поведението си, че това става наистина потискащо за обществото.

Винаги е добра новина, когато разберем, че стереотипите са били надскочени и има някои модели, които се осмеляват да предизвикат индустрията и социалните мрежи. Точно такава е 71-годишния модел Роза Сайто, която доказва на целия свят, че възрастта е само цифра, но не и единица мярка за нечия красота и стил.

Кариерата ѝ на модел започва по-късно

На 68 години, с бели коси и силен талант към изкуството, Роза Сайто внезапно открива страстта на живота си: кариерата на модел. Истинското ѝ име е Сецуко Сайто, но за да улесни произношението, е под името Роза в своя Instagram.

Висока е 1,68 см, но мерките не са я ограничили да блесне в областта. Основната черта, която ѝ помогнала, била нейният приключенски дух, който я довел до Седмицата на модата в Сао Пауло.

Отношението ѝ към красотата и детайлите се е развива в Роза още от детството

Роза е родена в Арасатуба, Сао Пауло и в ранното си детство открива творческия си талант, занимавайки се с пеене, рисуване и писане. 

''Винаги съм знаела, че ще преследвам нещо креативно. Всичко, което правя, приемам по този начин'', казва тя.

Преди да стане модел, Роза преминава през доста предизвикателства и загуби в живота си. На 22 години тя се грижи за прикованата си на легло майка. След това, като родител на три деца, тя трябвало да бъде едновременно майка и баща за децата си, тъй като губи съпруга си през 2000 г.

Лъч светлина в дните ѝ давали растенията, в които Роза откривала ежедневния си източник на медитация.

''Важно е да търсиш и намираш себе си. Моят момент на спокойствие е с растенията. Отивам в градината си и говоря с тях.''

Никога не е възнамерявала да стане модел, докато към нея не се обърнали професионалисти - така решава и да обмисли поканите им.

''Два пъти ме потърсиха професионалисти от агенция за модели Mega и веднъж получих предложение за работа от фотограф. Оставих идеята да узрее една година, все пак си имаше и разходи, не беше нещо, в което щях да се впускам просто така, емоционално и на сляпо. Докато не реших да рискувам'', спомня си тя.

Сега животът на Роза е динамичен и тя има какво да каже на своите последователи

Сецуко е отгледана по естествен начин и никога не е приемала дори един аспирин като дете.

''Всичко беше на базата на чай и в същността си аз съм такъв човек, който е против всичко на базата на химия. Така че винаги съм се грижила за себе си натурално с алое, кокосово масло и зехтин.''

Но най-силният акцент се прави в хармония със себе си.

''Самата красота е в това наистина да се грижиш за мислите си, за своята духовност. Човекът може да стане красив, завладяващ, приятелски настроен, това е много повече от външната красота. Според мен съдържанието е важно'', казва Роза.

За нея стандартите на индустрията за красота са потискащи, но има надежда.

''Чувствам, че бавно се променяме. Хората живеят по-дълго, грижат се повече за себе си и компаниите наистина трябва да се отворят повече в този смисъл и да визуализират потенциални клиенти.''

 

Може да прочетеш и 74-годишната Норма Уилямс изглежда така, сякаш знае как да спре времето