Валентино отбеляза 90-ия си рожден ден

  • Сподели:
Валентино отбеляза 90-ия си рожден ден

Основателят на Maison Valentino, Валентино Гаравани, отпразнува 90-ия си рожден ден.
Легендарният дизайнер проправя пътя в модното пространство през цялата си 50-годишна кариера.

Гаравани покорил модната сцена през 50-те години на миналия век в Париж. Той е работил в модните къщи Balenciaga, Jean Dessès, Guy Laroche и др.

През 1960 г. Гаравани се завръща в Рим, за да стартира своя собствена едноименна модна къща, която сега е водещо име в индустрията.
След впечатляваща и историческа кариера, продължила повече от пет десетилетия, той се оттегля като креативен директор на Valentino през 2007 г. Позицията сега се заема от Пиерпаоло Пичоли.

В чест на юбилея му ще се проведе изложба с неговите произведения в Teatro Sociale във Вогера, родният град на дизайнера, от 11 май до 5 юни 2022 г.

Изложбата, която ще бъде отворена за публиката, включва ексклузивни творения, проектирани от Валентино през 60-те години на миналия век до цялото първо десетилетие на 21-ви век. Ще бъдат изложени и скици, снимки, рисунки и други творби.

Освен изложбата, Валентино представи лимитирана серия суичър худи с надпис ''Happy Birthday Mr. V'', носещ прочутия му цитат: ''I Love Beauty, It's Not My Fault'', ярко и иронично обобщение на подхода към модата и към самия живот.

Като дете Валентино се интересува както от модата, така и от изкуството. През 1949 г. той напуска дома си във Вогера, малък град между Торино и Милано, за да учи мода в миланския институт Санта Мария. Записва се на курс по френски език в Berlitz, който се оказва полезен, когато през 1949 г. се мести в Париж, за да посещава École des Beaux-Arts и да учи мода в училище, ръководено от Chambre Syndicale, френския моден ръководен орган.

По това време парижката модна сцена била враждебна среда за чужденци, особено италианци. Но Валентино спечелил конкурс за моден дизайн, провеждан от Международния секретариат - същата награда, която Ив Сен Лоран и Карл Лагерфелд спечелили през следващите години, а титлата му осигурила работа във френската модна къща Jean Dess.

През 1957 г. Guy Laroche, илюстратор в Dessès, решава да създаде своя собствена модна къща и Валентино работи с него в продължение на две години. През 1959 г. се завръща в Рим и с финансовата подкрепа на баща си представя първата си колекция в собствен салон на Via Condotti. Елизабет Тейлър, която по това време била в Рим, снимайки Клеопатра, забелязала моделите на Валентино и направила поръчка за бяла рокля, която да облече за световната премиера на Спартак.

Съдбата на Валентино била решена. През 1960 г. той се запознава с Джанкарло Джамети, архитектурен специалист, който става негов партньор, отговарящ за търговската страна на бизнеса. Валентино дебютира с първата си модна линия през 1962 г. в двореца Пити във Флоренция и започва да гради международна репутация.

Скоро след това известни личности  започнали да го търсят за проекти, включително белгийската кралица Паола, английската принцеса Маргарет, Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди. Валентино проектира много рокли за Кенеди, включително онази, която носила на погребението на съпруга си през 1963 г., а след това, през 1968 г., роклята за сватбата си с Аристотел Онасис.

През 1969 г. се отварят вратите на първия бутик в Милано, следван от магазини в Ню Йорк и Рим. Дизайнерът продължил да се радва на изключително успешна и забележителна кариера, обслужвайки висшето общество и шоубизнеса. Той и Джамети продали компанията през 1998 г., въпреки че Валентино остава неин дизайнер. През 2006 г. приема ордена на Почетния легион, а две години по-късно се пенсионира. В негова чест е направен документалният филм - Валентино: Последният император.


''Червеното не е просто цвят. То е символ на жените.''