1 декември - Световен ден за борба със СПИН

  • Сподели:
1 декември - Световен ден за борба със СПИН

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва всяка година на 1 декември и дава възможност на хората по целия свят да се обединят в борбата срещу ХИВ, да покажат подкрепата си за хората, живеещи с ХИВ, и да си спомнят за починалите от заболяването, свързано с ХИВ.
За първи път денят се отбелязва през 1988 г.
Всяка година организации и лица по света привличат вниманието към епидемията от ХИВ, стремят се да повишат осведомеността и знанията за ХИВ, говорят срещу стигмата и призовават за засилен отговор относно заболяването.

"СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.
В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в 12-те мобилни медицински кабинета в страната." - се посочва в сайта на Министерство на Здравеопазването в България.