Момченцето, родено с тегло само 1 килограм, най-накрая се прибира у дома след 181 дни в болницата

  • Сподели:
Момченцето, родено с тегло само 1 килограм, най-накрая се прибира у дома след 181 дни в болницата

Първоначално лекарите казали на бъдещата майка Кристен Рисбон, че бебето ѝ "няма да оцелее''. Когато се родил, той бил толкова мъничък, че се побирал в дланта на ръката на майка си.

Зайлан Рийд от Алтуна, Пенсилвания, е тежал само 1 кг, когато се е родил, след като 22-годишната Кристен Рисбон е започнала да ражда в 23-ата седмица и шест дни - 16 седмици по-рано.

Той прекарал следващите няколко месеца на апарат за изкуствено дишане, тъй като белите му дробове били твърде незрели, за да му помогнат да диша самостоятелно. Но бебето "чудо" Зайлан най-накрая е у дома и се развива добре, а майка му, вдъхновена от престоя си в болницата, сега учи за медицинска сестра в интензивното отделение за новородени (NICU).

Кристен споделя: "Когато го държах за първи път, той се побираше целия в сутиена ми. Сега там се побира само крачето му. Казаха ни, че вероятно няма да оцелее. Но той е малък боец. Той е чудо.''

Родителите били на седмото небе от щастие, когато разбрали, че очакват първото си бебе през август 2022 г., но Кристен започнала да кърви в 23-та седмица и отишла в болницата, но лекарите предположили, че става дума за инфекция с дрожди, и я изпратили вкъщи с лекарства. Болките обаче се засилвали, ''цяла нощ не спах и крещях", казва тя.
Двойката се върнала обратно в болницата и лекарите установили, че тя е с 4 см разкритие.

Когато ѝ съобщили, че започва раждането, я предупредили, че бебето ѝ няма да оцелее и тя започнала да плаче. Бъдещата майка била откарана с хеликоптер в болницата UPMC Magee-Womens, която разполага със специализирано оборудване за малки бебета. Лекарите ѝ дали стероиди, за да помогнат на белите дробове на бебето, и успели да задържат раждането за още два дни, до 23 декември 2022 г.
Таткото прерязал пъпната връв, преди синът му да бъде откаран в неонатологичното отделение.

Следващите 181 дни Зайлан прекарал на кислород.
След като се родил с ROP - очно заболяване, което може да се появи при преждевременно родени деца - му била направена операция за подобряване на зрението.
Накрая, след като му била поставена сонда за хранене, Зайлан се прибрал у дома.

Всяка година в САЩ около 5 000 бебета се раждат в несигурния прозорец между 22 и 23 седмица.
Бебетата, родени по-рано от 22-ата седмица, обикновено са твърде недоразвити физически, за да бъдат успешно лекувани с интензивни грижи, и имат само 30 % шанс да оцелеят.