Илон Мъск дари 5,7 милиарда долара за благотворителност

  • Сподели:
Илон Мъск дари 5,7 милиарда долара за благотворителност

В началото на тази седмица Wall Street Journal съобщи, че главният изпълнителен директор на Tesla е дал около 5,74 милиарда долара за благотворителност по време на масова продажба на акции през ноември. 50-годишният Мъск продаде 5 044 000 акции на Tesla - които тогава се търгуваха на цена над 1060 долара - между 19 ноември и 29 ноември, а парите бяха дадени за благотворителност, според документация на SEC.

Въпреки че това беше едно от най-големите дарения за благотворителност, извършвани някога, подробностите за това къде са отишли ​​парите остават неясни. Документът на SEC не разкрива информация за потенциален получател, а Мъск остава мълчалив за това кой е получил дарението.

Още в края на октомври Дейвид Бийзли, директор на Световната продоволствена програма, призова световните милиардери – по-специално споменавайки Мъск и Джеф Безос – да се активизират и да дарят малка част от нетната си стойност, за да помогнат за решаването на световния глад. В интервю за CNN, Бийзли заяви, че всичко, което е необходимо, е "6 милиарда долара, за да помогнем на 42 милиона души, които буквално ще умрат, ако не достигнем до тях. Не е сложно."

За Мъск 6 милиарда долара представляват малко над 2 % от неговото състояние от 244,5 милиарда долара.  
Така, на 31 октомври, бизнес магнатът и инвеститор написа в Twitter, че ако продоволствената банка може да обясни как 6 милиарда долара ще решат световния глад, тогава той ще продаде акциите на Tesla незабавно и ще дари въпросната сума. 
Бийзли отговори на Мъск, за да поясни, че 6 милиарда долара няма да сложат край на световната криза с глада, но ще предотвратят множество фактори като геополитическа нестабилност, масова миграция и ще спасят 42 милиона души от глад.

Другата новина около мултимилиардера Мъск, е че се е разделил с приятелката си Граймс и е забелязан в компанията на австралийската актриса Наташа Басет. Двамата бяха засечени да слизат от частния самолет на Мъск в Лос Анджелис.

27-годишната Наташа израства в Сидни и се премества в Ню Йорк на 19-годишна възраст, за да посещава драматично училище.
Започва да играе, когато е на 14, след като получава главна роля в Ромео и Жулиета в Австралийския театър за млади актьори.
Оттогава Наташа се появява в множество телевизионни сериали, включително филма на Джоел и Итън Коен от 2016 г. Цезар, в който също участват Джордж Клуни и Скарлет Йохансон.

Басет също играе Бритни Спиърс в биографичния филм на Lifetime от 2017 г. Britney Ever After.

Тя ще се превъплъти и в ролята на първата приятелка на Елвис Пресли, Дикси, в предстоящия филм за живота му, "Елвис", в който Остин Бътлър играе ролята на едноименния певец, а Том Ханкс е негов мениджър. Филмът е режисиран от Баз Лурман и трябва да излезе на широк екран на 24 юни.

Новината за настоящата половинка идва след като Мъск се раздели с изпълнителката Граймс, през септември след тригодишна връзка и само година след като посрещнаха техния вече едногодишен син X Æ A-Xii.