Истории за успеха: От бездомник до мултимилионер, вдъхновяващият житейски път на Крис Гарднър

  • Сподели:
Истории за успеха: От бездомник до мултимилионер, вдъхновяващият житейски път на Крис Гарднър

В свят, пълен с негативизъм, единственият начин да спечелите е да изберете светлината. Крис Гарднър е живото доказателство, че животът е такъв, какъвто сами си го направим.

Някога Гарднър беше бездомен, който се превърна във вдъхновяваща, успешна фигура. Той е човекът зад историята на холивудския филм "Преследване на щастието" в главната действаща роля - Уил Смит.

Крис Гарднър някога е имал тежък живот. Той и синът му спяли навсякъде, където могли, включително в банята на гарата, парковете, църковния подслон или под бюрото му на работа. Беше в началото на 80-те години, когато Гарднър и неговото малко момче били бездомни за една година в Сан Франциско.
По това време Гарднър беше записан в схема за нископлатени стажанти като борсов посредник и нямаше достатъчно пари, за да си вземе собствено жилище. Малкото пари, които имаше, бяха похарчени за детска градина, където да оставя сина си, за да може да отиде на работа.

След известно време, поради естествените си умения за продажба и упорита работа, Гарднър се откроява по време на обучението си и става служител на пълен работен ден в Dean Witter Reynolds (DWR). В този момент кариерата му процъфтява бързо и през 1987 г. той открива собствена инвестиционна фирма Gardner Rich.

В момента Крис Гарднър, на 62 години, пътува по света като мотивационен оратор. От мъж, който няма покрив над главата, Гарднър сега е милионер с приблизителна стойност на имуществото 60 милиона долара. Със своето богатство той спонсорира множество благотворителни инициативи и организации за бездомни, които се борят с насилието срещу жени.

Трудният живот на Гарднър като дете привлече вниманието на холивудските режисьори. Той написа своята автобиография и сподели живота си в бестселъра си "Преследване на щастието". 
Тогава Холивуд го забеляза и превърна книгата му в голям бюджетен филм.
Филмът излезе през 2006 г., а Уил Смит беше номиниран за Оскар за най-добър актьор за ролята си на г-н Гарднър. В интервюто за BBC Гарднър сподели, че не би променил нищо от своята история.Крис Гарднър никога не е познавал истинския си баща. Той е отгледан от майка си Бети Джийн и втория си баща, който е физически насилник и алкохолик. Докато се борят с бедността, Гарднър и майка му живеят нещастен живот. Въпреки тежкото детство, той споделя, че майка му се откроява като негово вдъхновение и пример.
Той също така си спомня, че един ден като дете, гледал баскетболен мач по телевизията и коментирал, че един от играчите ще направи милион долара. Тогава майка му казала:

"Синко, един ден ти ще бъдеш този, който ще спечели милион долара."

''Докато тя не изрече тези думи, мисълта никога не ми е минавала през ума'', споделя Крис.

Откъде започнало всичко

След като завършва гимназия, Крис Гарднър прекарва четири години във ВМС на САЩ. След завършването си той се мести в Сан Франциско, за да продава медицинско оборудване. Животът му започнал да се променя, когато видял мъж да паркира своето Ferrari и го попитал с какво си изкарва прехраната. Човекът, който се нарича, Боб Бриджис, отвръща, че е борсов брокер. След разговора им Гарднър изразил интереса си да се присъедини към индустрията.
Когато се срещнали отново, г-н Бриджис помогнал на Гарднър да осигури интервю за стаж. Въпреки това, дни преди интервюто си, Гарднър бил арестуван и хвърлен в затвора за неплащане на талони за неправилно паркиране. Той почти пропуснал интервюто си, но все пак дошъл в дрипави дрехи и неугледен вид. Въпреки облеклото си, Гарднър получил работата със своя поразителен стремеж и ентусиазъм.

Неговата промяна в кариерата

През 2012 г. съпругата на Гарднър умира от рак в ранна възраст, на 55 години, само няколко години след излизането на филма. Последните думи на съпругата му го накарали да преоцени живота си и да направи радикална промяна в кариерата си.


"Сега, когато виждаме колко наистина кратък може да бъде животът, какво ще правиш с останалата част от него", го попитала тя.

В този момент Гарднър осъзнал, че ако не вършиш нещо, в което да вкарваш много плам и страст, значи правиш компромис със себе си.
След като работи в продължение на три десетилетия във финансовата индустрия, той се преоткрива като мотивационен оратор и автор.

Изборът на светлината

Сега Гарднър пътува по света, разпространявайки посланието с вдъхновяващи истории. Той е мотивационен оратор 200 дни в годината и говори пред препълнена публика в повече от 50 страни. Директорът на американската инвестиционна фирма Morningstar Скот Бърнс казва, че г-н Гарднър "е просто невероятно свидетелство за силата на духа".

Гарднър не вярва в теорията, че всички ние сме продукт на нашето детство.

 "Според тази школа на мислене трябваше да стана поредния алкохолик, биещ съпругата си, малтретиращ децата си и изобщо един неграмотен неудачник."

Той е убеден, че всичко, което се случва в живота ни, е плод на нашия избор. Той казва, че собствените му положителни избори, любовта на майка му и подкрепата на хората около него го превърнали в това, което е днес.