Най-известните филантропи в света

  • Сподели:
Най-известните филантропи в света

Благотворителността е действие, което се предприема за подобряване на живота на някого. 
Филантропията е това, което снабдява благотворителните организации с необходимите средства, персонал и оборудване. 
Какво е филантроп и доброволец? Те споделят много прилики, но филантропията е стратегически процес, при който се даряват време, умения и/или пари за справяне със системен или социален проблем.

Повечето филантропи не се занимават с това за слава или признание. Най-голямата полза от това да си филантроп е, че помагаш на някои от най-дълбоките ни човешки нужди. Всички имаме тези нужда от здраве, сигурност, значимост, разнообразие, любов/връзка, растеж и принос. 

Филантропията удовлетворява нашата нужда от принос. Случвало ли ви се е да постигате важен етап в живота си – мечтаната работа, започване на бизнес, финансова свобода – и да се чудите защо все още се чувствате сякаш нещо липсва? Вероятно е, защото не задоволявате нуждата си от принос. 

Да бъдеш филантроп всъщност може да подобри и твоя собствен живот. Законът за привличането гласи, че ние получаваме обратно енергията, която сме вложили в света. Като се фокусирате върху връщането, правенето на промяна и създаването на положителна промяна, вие ще създадете цикъл, който ви връща изобилието десетократно.

В днешната статия ще обърнем внимание на това кои са най-известните филантропи в света.

Бил Гейтс
От всички известни филантропи най-често се споменава Бил Гейтс. Основателят на Microsoft отдавна е в заглавията със своите благотворителни дарения, отчасти защото самият Гейтс струва скъпо. Оценен на стойност над 130 милиарда долара, Гейтс е дал над 50 милиарда долара през годините на различни организации с нестопанска цел и каузи за благотворителност. Той е отговорен за може би най-голямото дарение някога - през 2017 г. той дари повече от 64 милиона акции на Microsoft на стойност 4,6 милиарда долара на неговата фондация Бил и Мелинда Гейтс.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е основана през 2000 г. Визията на компанията е да подобри качеството на живот на хората по целия свят. С милиарди долари за използване, фондацията предостави образователни ресурси в Чикаго и здравна подкрепа в Нигерия. Най-голямото му дарение някога е 957 000 000 долара за GAVI Alliance, за да помогне за увеличаване на достъпа до ваксинации. Като двама от най-големите филантропи в света, Бил и Мелинда са намерили начин да направят света по-добро място чрез общата си цел да връщат. 

Уорън Бъфет
От 2000 г. Уорън Бъфет е дал повече от 46 милиарда долара за благотворителност и е известен като един от най-големите филантропи в света. Като председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, Бъфет се смята, че струва около 96 милиарда долара, което го поставя в топ 10 на списъка на най-богатите хора в света. Бъфет е дал части от богатството си на фондация Бил и Мелинда Гейтс, фондация Сюзън Томпсън Бъфет, фондация Хауърд Г. Бъфет, фондация Шерууд и фондация NoVo и много други.

През 2012 г. Бъфет заложи акции на стойност над 1 милиард долара за всяка от фондациите на своите деца, което възлиза на общо над 3 милиарда долара. Този известен филантроп не само е раздал значителна част от собственото си богатство, но също така е помогнал за въвеждането на такса за други свръхбогати хора да направят същото. През 2010 г. Бъфет, Бил и Мелинда Гейтс стартираха The Giving Pledge, призовавайки милиардерите публично да посветят по-голямата част от богатството си за филантропия. Наред с невероятната си щедрост като филантроп, Бъфет е известен и със своето смирение и отдаденост да живее скромно, показвайки, че има силни ценности и знае какво е необходимо, за да създадете необикновен живот.

Опра Уинфри
Опра Уинфри е може би една от най-впечатляващите сред най-известните филантропи в света, защото тя наистина отговаря на термина „самоизработена". След като е израснала в бедно семейство в Мисисипи и е претърпяла сексуално насилие, тя все пак успява да преодолее многото препятствия, пред които е изправена, и постига голям успех. Чрез своята благотворителна организация Опра Уинфри е дарила милиони долари. Нейната фондация пое повечето от отговорностите на Angel Network и Фондация Oprah Winfrey Leadership Academy, като допринесе с повече от 140 милиона долара за The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls. 

Като филантроп тя подкрепя каузи като Time's Up, N Street Village и Музея на афроамериканската история и култура. Опра е олицетворение на филантропията и показа, че известните филантропи не трябва да идват от богати семейства и че могат да избират каузите, които имат най-голямо значение за тях.

Майкъл Джордан
Вероятно познавате Майкъл Джордан като един от най-талантливите играчи в NBA за всички времена, но той надхвърли тази роля, за да се превърне в един от най-влиятелните филантропи в света. Откакто стана мажоритарен собственик на Шарлот Хорнетс, Джордан помогна на отбора да раздаде повече от 3 милиона долара за редица каузи, включително тези, свързани с военните, образованието и глада при бедните.

Като самостоятелен филантроп, той е направил многомилионни дарения, давайки 2 милиона долара за облекчаване щетите от урагана Флорънс и е служил като главен посланик на желанията на Make-A-Wish от 2008 г., дарявайки 10 милиона долара за откриване на две нови медицински клиники в родния му град. Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг постигна успех в ранна възраст, създавайки уебсайт в колежа, който по-късно се превръща във Facebook. Зукърбърг и съпругата му Присила Чан се ангажираха да дадат 99% от богатството си за благотворителност през целия си живот. В момента състоянието им е около 114 милиарда долара, което ги прави едни от най-големите филантропи на планетата. Заедно те създадоха инициативата Чан Зукърбърг, която има за цел да предостави равни възможности за хората, като същевременно отключи човешкия потенциал.

Подобно на Гейтс, най-голямото дарение на Зукърбърг някога е било през 2017 г., когато той дари повече от 1,8 милиарда долара в акции на фондация Чан Зукърбърг. Предоставяйки финансиране на инициативи в областта на науката, правосъдието и образованието, семейство Чан-Зукърбърг изгражда света на промяната. 

Серина Уилямс
Серина Уилямс е суперзвезда на корта, но е също толкова голяма звезда, когато става въпрос за филантропски начинания. Серина и нейната сестра Винъс откриха The Yetunde Price Resource Center в родния си град Комптън, кръстен на сестра им, която беше жертва на насилие от местните банди. Центърът създава ресурси за членовете на общността в Комптън и насърчава изцелението и устойчивостта на местните жители. Серена също продава дрехите на дъщеря си в Poshmark и дарява приходите на фонда на сестрите на Уилямс, който използва парите за превенция на насилието, образование и атлетичен ангажимент в центъра на града.Джоан Роулинг
Писателката на романите Хари Потър завладя хората по целия свят със своите оригинални герои и магическо изграждане на света. От книги, филми, тематични паркове и продажби на стоки, Роулинг бързо се издигна до статута на милиардер.
Днес, благодарение на многобройните си благотворителни дарения, Роулинг вече струва близо 60 милиона долара и се превърна в модел за подражание на филантроп. Нейната глобална благотворителна организация Lumos, кръстена на едно заклинание от поредицата за Потър, има за цел да помогне на деца, които са били неправомерно разделени от семействата си и настанени в сиропиталища. Lumos подкрепя програмите за благосъстояние на децата, като се застъпва и финансира различни реформи в системата на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Роулинг остава една от най-откровените знаменитости филантропи, която подкрепя паричните си вноски с усилия за осъществяване на международна политическа промяна.

Даян фон Фюрстенберг
Сред най-бляскавите филантропи е емблематичната дизайнерка и бизнесдама Даян фон Фюрстенберг. Модният дизайнер, отговорен за създаването и популярността на опакованата рокля, фон Фюрстенберг се превърна в един от най-големите филантропи в модната индустрия. Тя и съпругът ù, медиен магнат и основател на американската мрежа Бари Дилър, се ангажираха да дадат над 1 милиард долара за благотворителни каузи. Като директор на семейната фондация Дилер-фон Фюрстенберг вече е помогнал за генерирането на милиони долари, за да помогне на организации в обществените пространства, изграждането на общности, образованието, изкуствата, човешките права и околната среда.Питбул
Кубино-американската рап суперзвезда Питбул ясно познава силата на музиката и е един от най-известните филантропи в света. Неговите филантропични усилия помогнаха за създаването на Академията за спортно лидерство и мениджмънт (SLAM) в Little Havana, за да даде възможности на младежите в неравностойно положение в Маями. Той също така е направил планове за разширяване на SLAM в други места, включително Лас Вегас и Атланта.

Питбул също е въведен в Международната педиатрична зала на славата за подкрепата си спрямо Детската фондация на Маями и е запален поддръжник на Imaginate Foundation, организация, която предоставя ресурси на семейства с ниски доходи в Маями.

Джордж Сорос
Мениджърът на хедж фонд Джордж Сорос попадна в списъка на известните филантропи, прехвърляйки по-голямата част от богатството си – над 23 милиарда долара – на своята благотворителна организация, Фондациите на Отворено общество. Това обаче далеч не е единственият му принос. Той се занимава с благотворителност от 1979 г. и наистина знае колко е важен приносът. Неговата международна група от благотворителни организации работи в повече от 100 различни страни и дарява средства за проекти, включващи обществено здравеопазване, подпомагане на бежанците и стипендии за деца в неравностойно положение.

Майкъл Блумбърг
Политик, писател и сега един от най-големите филантропи, Майкъл Блумбърг е единадесетият най-богат човек в света. Той използва това богатство по начин, който е в съответствие с работата на живота му. Само през 2018 г. Блумбърг дари 767 милиона долара и обеща 1,8 милиарда долара на своя алма матер университет Джон Хопкинс. 

Анджелина Джоли
Холивудската знаменитост е известна и с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси, като образованието и глада в Африка. От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН.
Към момента е и борец за правата на жените и младите момичета в Афганистан.Джеф Безос
Почти невъзможно е да се направи списък с най-големите филантропи, без да се включи Джеф Безос, основател и бивш главен изпълнителен директор на Amazon. Способността му да обръща ситуациите в своя полза и да изгражда това, което може би е най-разрушителният бизнес в историята, му даде огромни възможности да повлияе върху промяната.

Безос бе критикуван за липсата му на благотворителни дарения в миналото и той прие това присърце. През 2018 г. той стана топ филантроп, дарявайки над 2 милиарда долара чрез своя фонд, предимно на организации с нестопанска цел, които помагат на бездомни семейства. Син на кубински имигрант, Безос успешно свърза каузата със своите благотворителни дарения.

Киану Рийвс
В тази наша статия сме обърнали специално внимание на този великолепен и достоен мъж, на който благотворителността и филантропията никак не са му чужди.
С течение на времето благотворителността се е превърнала в неизменна част от живота на Киану.
Това, което бихме допълнили към материала за актьора-рицар, е че 70 % от приходите на последния филм за Матрицата, отиват за благотворителни цели.