Най-либералните страни в света

  • Сподели:
Най-либералните страни в света

Либералните страни дават приоритет на свободата и равенството и действат, за да превърнат тези концепции в реалност за своите жители. Те активно работят за пълно приемане и подкрепа на всички – за да се чувстват като у дома си.
Това са нациите, които най-добре отразяват либералните ценности.

1. Норвегия
2. Швеция
3. Дания
4. Финландия
5. Исландия
6. Нова Зеландия
7. Швейцария
8. Канада
9. Германия
10. Австралия


Скандинавските страни доминират в горната част на таблицата, като се започне от либералния рай на Норвегия. В края на краищата Норвегия е пионер в либералните възгледи от десетилетия.
Още през 1942 г. президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт приветства съпротивата на страната срещу нейните нацистки окупатори, казвайки:

"Ако има някой, който все още се чуди защо се води тази война, нека погледне към Норвегия.
Ако има някой, който смята, че тази война е могла да бъде предотвратена, нека погледне към Норвегия. И ако има някой, който се съмнява в демократичната воля за победа, нека погледне към Норвегия."

Проучване на Европейската комисия, проведено през 2019 г., установи, че 98% от шведите смятат, че гейовете, лесбийките и бисексуалните хора трябва да имат същите права каквито притежават останалите хора в Европейския съюз.

Швеция може да се похвали с най-добрите лични права в света (включително свободата на изразяване, религия и достъп до правосъдие), 100% достъп до електричество, пълно равенство между половете и въздух, който е сред най-чистите в света.
Въпреки това Швеция е единствената страна сред първите седем в класацията без избрана жена за държавен глава.
Страната притежава прогресивни социални политики, които доведоха до отлични нива на равенство между половете и ЛГБТ движението.

Ако всяка страна последва примера на Дания, бъдещето ще изглежда по-светло и значително по-малко белязано от катастрофални природни бедствия.
Третата скандинавска нация в челната тройка заема най-високо място за борба с изменението на климата, намаляване на въглеродните емисии и защита на видовете, според доклада на Йейл.
Дания помага на хората си и по други начини, например като предоставя най-добре оценената канализационна система, най-много политическа власт за обикновения гражданин и най-малко ниво на корупция в световен мащаб.
Дания е истинска земя на възможностите.

Финландия беше най-щастливата нация на Земята през последните три последователни години и всъщност увеличи преднината си пред конкуренцията през 2020 г. Страната има най-ниската детска смъртност в света, относително ниски нива на замърсяване на въздуха и най-добрите оценки за приобщаване от всяка нация.Ако търсите равенство между половете, Исландия е мястото за вас.
Страната, която беше първата, която избра жена президент през 1980 г., в момента има жена министър-председател Катрин Якобсдотир.
При управлението на Якобсдотир, която е ръководител на екосоциалистическото ляво-зелено движение, Исландия има най-ниските нива на майчина смъртност, дискриминация и насилие срещу малцинствата в света.
Невероятните 99% от хората разполагат с достъп до интернет.

Нова Зеландия е най-либералната нация извън Скандинавия и четвъртата най-безопасна страна в света.
Най-благоприятна по отношение равенство между половете в образователните постижения. Столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, е третият най-щастлив град на Земята, а страната е в челната петица за зачитане личните права на хората, осигуряване на жилище и достъп до информация.
Нова Зеландия е на шесто място по качество на въздуха в световен мащаб.Швейцария се класира високо за своите екологични показатели и цялостно щастие.
Страната е с най-ниският процент на преждевременна смърт от незаразни болести на Земята.

Канада е най-дружелюбната нация в света спрямо ЛГБТ движения.

Германия е отличник, когато говорим за защита на лични права. Има специфични предимства на живота в Германия - страната е пета в света по достъп до образование и шеста по достъп до качествено здравеопазване, които са две изключително важни части за всяка успешна либерална нация.
Германия осигурява високо ниво на основни медицински грижи на своите граждани, като страната е на трето място в света в тази категория.
Това е и втората най-добра страна за защита на личните права и свободи на хората и е постигнала напредък към равенството между половете при канцлера Ангела Меркел, като жените сега съставляват 40% от министрите.

Австралия е страната на второ място с най-добро качество на въздуха и също на второ място по достъп до висше образование. Австралия се опитва да изгради благоприятна среда за своите граждани и с достъпа си до основни здравни услуги, което прави живота там много по-лесен както за емигрантите, така и за местните граждани.
Въпреки това, страната е 44-то място в света по равенство между половете.