Операция "Лондонски мост" или десетдневният план на Великобритания за смъртта на кралица Елизабет II

  • Сподели:
Операция "Лондонски мост" или десетдневният план на Великобритания за смъртта на кралица Елизабет II

Подготовката за смъртта и погребението на кралица Елизабет II е извършена още през 60-те години на миналия век, като планът е претърпял множество промени през десетилетията след това.

Планът се актуализира три пъти годишно чрез среща с участието на служители на правителствения отдел, полицията и телевизионните оператори. 

Планът на правителството на Обединеното кралство за това, което ще се случи в дните след смъртта на кралица Елизабет II — с кодово име Операция ''Лондонски мост'' — вече може да бъде разкрит.

През годините са съществували различни предположения, че министър-председателят ще бъде предупреден чрез телефонно обаждане от държавен служител, който му казва "Лондонският мост е свален", до доклади, че смъртта ще бъде обявена чрез бързи новини на Press Association.

Сега пълният обхват на подготовката, предприета от кралското семейство и секретариата на кабинета BRIDGES, може да бъде разкрит за първи път.

Операцията показва изключителното ниво на действие, изисквано от всички части на британската държава, включително обширна операция по сигурността за управление на безпрецедентни тълпи и хаос при пътуване, които биха могли да препълнят Лондон, както никога до този момент.

Разглеждаме пълните подробности за операция "Лондонски мост" и операция "Пролетен прилив" — планът за възкачването на Чарлз на престола.

Ден, в който настъпва смъртта

В часовете след смъртта на кралицата ще се проведе "каскада от обаждания", информираща министър-председателя, секретаря на кабинета (най-високопоставеният държавен служител на Великобритания) и редица от най-високопоставените министри и служители. Премиерът ще бъде информиран от личния секретар на кралицата, който също ще уведоми Службата на Тайния съвет, която координира работата на правителството от името на монарха.

Вътрешно денят ще бъде наричан "ден D". 

Кралското домакинство ще издаде "официално известие", предоставяйки новината на обществеността.

Скрипт за обаждане до постоянни секретари на отдели, който описва как да съобщят новината на своите министри, ги инструктира да кажат: "Току-що бяхме информирани за смъртта на Нейно Величество Кралицата". На министрите ще бъде казано, че "се изисква дискретност".

Министрите и висшите държавни служители също ще получат имейл от секретаря на кабинета, чиято чернова гласи: "Скъпи колеги, пиша с тъга, за да ви информирам за смъртта на Нейно Величество кралицата."

След получаване на този имейл знамената в Уайтхол ще бъдат свалени наполовина. Целта е това да стане за 10 минути.

В учение, предприето преди няколко години, Даунинг стрийт изрази опасения, че това би било невъзможно, тъй като не наема флагман и не било сигурно, че винаги ще има някой, който да може да свали флага. Сега се смята, че проблемът е решен, според правителствен служител.

Парламентът на Обединеното кралство и децентрализираните законодателни органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекратят работата си. Ако парламентът не заседава, той ще бъде отзован.

Уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с кратко изявление, потвърждаващо смъртта на кралицата. Уебсайтът на правителството на Обединеното кралство - GOV.UK - ще покаже черен банер в горната част. 

Всички социални медийни страници на държавни ведомства също ще показват черен банер и ще променят профилните си снимки с герба на ведомството. Съдържание, което не е спешно, не трябва да се публикува. 

Ретуитовете са изрично забранени, освен ако не са разрешени от ръководителя на комуникациите на централното правителство.

Кралското семейство ще обяви плановете за погребението на кралицата, което се очаква да се състои 10 дни след смъртта ù.

Премиерът ще бъде първият член на правителството, който ще направи изявление. Всички останали членове на правителството ще бъдат инструктирани да не коментират, докато премиерът не се изкаже.

Министерството на отбраната ще организира провеждането на оръдейни залпове на всички залпови пунктове. Ще бъде обявена национална минута мълчание.

След това министър-председателят ще проведе аудиенция с новия крал, а в 18 часа крал Чарлз ще изнесе предаване към нацията.

По същото време ще има възпоменателна служба в катедралата "Св. Павел" в сърцето на Лондон. Ще присъстват министър-председателят и малък брой висши министри. Според официалните документи, услугата се планира да изглежда "спонтанна".

Ден първи

В 10 сутринта в деня след смъртта на кралицата Съветът по присъединяването, който включва висши правителствени фигури, се събира в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи крал Чарлз за новия суверен.

Стотици частни съветници, включително премиера и висши министри, ще бъдат поканени да присъстват, като се очаква господата да носят салонни костюми с черни или тъмни връзки. Не трябва да се носят никакви украшения.

След това прокламацията ще бъде прочетена в двореца Сейнт Джеймс и Кралската борса в лондонското Сити, потвърждавайки Чарлз за крал.

Парламентът ще се събере, за да приеме съболезнователно съобщение. Всички останали парламентарни дейности ще бъдат преустановени за 10 дни.
Депутатите ще отдадат почит в Камарата на общините.

В 15.30 часа премиерът и кабинетът ще имат аудиенция при новия крал. На министрите ще бъде казано да не водят съпрузите си.

Ден втори

Ковчегът на кралицата ще се върне в Бъкингамския дворец.

Ако кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, източна Англия, тялото ù ще бъде пренесено с кралски влак до гара Сейнт Панкрас в Лондон, където ковчегът ù ще бъде посрещнат от министър-председателя и министрите от кабинета.

Ако тя почине в Балморал в Шотландия, операция ЕДНОРОГ ще бъде активирана, което означава, че тялото ù ще бъде пренесено до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще бъде задействана операция OVERSTUDY, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет. Премиерът и министрите ще присъстват на прием за посрещане на ковчега.

Прокламациите ще бъдат прочетени в децентрализираните администрации. Почестите вероятно ще продължат в парламента.

Ден трети

Сутринта крал Чарлз ще получи съболезнованията в Уестминстър Хол.

Следобед той ще тръгне на обиколка в Обединеното кралство, започвайки с посещение на шотландския парламент и служба в катедралата Сейнт Джайлс в Единбург.

Ден четвърти

Крал Чарлз ще пристигне в Северна Ирландия, където ще получи още една молба за съболезнования в замъка Хилсбъро и ще присъства на служба в катедралата "Св. Анна" в Белфаст.

Ще се проведе репетиция за операция LION, процесията на ковчега от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец.

Ден пети

Шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец ще се проведе по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще има служба в Уестминстър Хол.

От ден шести до ден девети - Кралицата ще лежи в Уестминстърския дворец в продължение на три дни в операция под кодовото наименование FEATHER. Ковчегът ù ще лежи върху повдигната кутия, известна като катафалк в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществеността 23 часа на ден. Ще се издават билети за ВИП персони, за да могат да имат времеви интервал.
На шестия ден ще се проведе репетиция за държавното погребално шествие.

На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, за да получи още една молба за съболезнования в парламента на Уелс и да присъства на служба в катедралата Лиандаф в Кардиф.

През този период правителствените служби ще бъдат погълнати от огромна подготовка за погребението. 

Отделите, изправени пред най-големи затруднения в този период, са Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта.

Министерството на външните работи има за задача да организира пристигането на държавни глави и ВИП персони от чужбина, като също така се изразиха опасения относно това как да се организира влизането на значителен брой туристи в страната, ако кралицата умре по време на пандемията от коронавирус.

Министерството на вътрешните работи отговаря за мерките за сигурност, а правителственият секретариат за национална сигурност и разузнавателните служби, които ще бъдат в повишена готовност за всяка повишена терористична заплаха.

Министерството на транспорта изрази опасения, че броят на хората, които биха искали да пътуват до Лондон, може да причини големи проблеми на транспортната мрежа и да доведе до пренаселеност в столицата.

Премиерът и кралицата се споразумяха денят на държавното погребение да бъде "Ден на национален траур". Това също ще доведе до проблеми с планирането. Денят на практика ще бъде официален празник, въпреки че няма да бъде посочен като такъв. 

Ден десети

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство.

По обяд в цялата страна ще има две минути мълчание.

Шествия ще има в Лондон и Уиндзор.

Ще има служба в параклиса "St. George" в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка.