Възможно ли е истинската красота на царица Нефертити да бъде разкрита?

  • Сподели:
Възможно ли е истинската красота на царица Нефертити да бъде разкрита?

Археолози твърдят, че са открили мумията на египетската владетелка в очакване на ДНК тест. ДНК тестът може също да разкрие мумифицираните останки на съпругата на Тутанкамон.
Мумията трябва да лежи в Долината на царете до кралица Нефертити.

Нефертити управлява Египет между 1370 и 1330 г. пр.н.е. заедно с фараона Ехнатон. Тя е била на власт през най-богатия период на древен Египет, казват учените.

Двете мумии, лежащи в Долината на царете, може да са останките на Нефертити и Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, като се очаква ДНК тестове да потвърдят дали останките са на древните египетски царици.

Преди повече от 3000 години фараонът Ехнатон и царица Нефертити решават да изоставят поклонението на египетските богове в полза на това, което фараонът нарича единственият истински Бог – отхвърляйки хилядолетна традиция.

Неговият син, Тутанкамон - последният от неговото кралско семейство, който управлява - се обърна срещу баща си и възстанови пантеона на египетските богове.
Но след като и двамата бяха мъртви, висшите жреци унищожиха монотеистичните паметници, създадени от Ехнатон, и заличиха имената и на двамата от архивите си, като прогониха двамата фараони от историческите книги.

Отмъщението на първосвещениците замъгли богата история, която бе напълно оценена едва след откриването на гробницата на Тутанкамон през 1922 г., като цензурата по ирония на съдбата го направи най-известният от фараоните.

Сега, хиляди години след края на 18-та династия на Египет, цариците, които са управлявали заедно с Ехнатон и Тутанкамон - може да са открити.

Смята се, че мумифицираните останки на Нефертити, може би най-известната Велика царска съпруга на древен Египет, се съхраняват в гробници KV21 и KV35 в Долината на царете.

Компютърната томография може да се използва за възпроизвеждане на чертите на лицето на двете царици, казаха учени.

''През октомври ще можем да обявим откриването на мумията на Анкесенамон, съпругата на Тутанкамон, и нейната майка Нефертити. Сигурен съм, че ще разкрия коя от двете неназовани мумии може да е Нефертити'', каза проф. Хавас пред Newsweek.

Намирането на мумиите на двете най-почитани царици в древната история е мечтата на много египтолози.

Но археолозите ''са открили едва 30 % от всичко, което е под земята'', каза Хавас. 

''Съвременният Египет е изграден върху Древния. И затова наследството, което остава скрито, е огромно.''

Нефертити управлява през това, което според някои учени е най-богатият период на древен Египет, където империята процъфтява. Има спор дали Нефертити е управлявала самостоятелно след смъртта на Ехнатон за кратък период преди Тутанкамон да се възкачи.

Голяма част от нейната роля в бурния период на египетската история все още не ни е известна, но ДНК тестовете, потвърждаващи нейната самоличност, биха могли да отворят вратата за допълнителни открития.

Бюстът на Нефертити е намерен в Египет през 1912 г. в Тел ел-Амарна, краткотрайната столица на Ехнатон. Сега се съхранява в Neues Museum в Берлин. 

Археологът Джовани Белзони спекулира, че е открил Нефертити през 1817 г., докато разкопава гробница KV21 в Долината на царете, но по-късните ДНК тестове се оказаха неубедителни. Сега съвременните египтолози може би са на прага най-накрая да идентифицират останките ѝ.

Предлагаме ви и: Бастет - древноегипетска богиня на радостта и плодородието

National Geographic разкрива тайните на Древен Египет