София Вергара говори за диагнозата рак на щитовидната жлеза

  • Сподели:
София Вергара говори за диагнозата рак на щитовидната жлеза

Колумбийската актриса подчерта колко е важно ранното откриване на диагнозата.

Вергара сподели, че по време на редовния рутинен преглед лекарите открили буца на врата ù. В този момент вместо да се разпадне и разтревожи, тя е избрала да се събере и самообразова. Разкритието за рак на щитовидната жлеза бе направено преди повече от 20 години.
Вергара беше съ-домакин на събитието за благотворителната организация Stand Up to Cancer, основана от Кейти Курик, която събра стотици милиони долари за изследване на рака.


"На 28 години по време на рутинно посещение при лекаря, той усети бучка във врата ми. Направиха много тестове и накрая ми казаха, че имам рак на щитовидната жлеза."

Макар изненадана от новината, тя се опитала да се съсредоточи върху това да научи повече за диагнозата и нейното лечение.


"Когато си млад и чуеш думата "рак", умът ти сякаш се разпилява. Но аз се опитах да не се паникьосвам и реших да се образовам. Четох всяка книга и разбрах всичко, което можех за диагнозата ми."

Първоначално Вергара не обявила диагнозата публично. През 2011 г. тя каза за списание Health, че не желае никакво внимание, докато се справя с болестта, отбелязвайки, че само лечението е важно, докато преминава през този труден път. След като се подложи на операция за отстраняване на щитовидната жлеза, Вергара също беше облъчена и сега приема хапчета с хормони за щитовидната жлеза всеки ден.


"Чувствам се късметлийка. При много жени ракът не се открива до около менопаузата и тогава вече е твърде късно."

Според Американското онкологично дружество ракът на щитовидната жлеза се диагностицира на по-млада възраст от други видове рак и е по-често срещан при жените. Семейната анамнеза за рак на щитовидната жлеза може да увеличи риска. Други рискови фактори включват хора, които имат затлъстяване или са били изложени на радиация.

49-годишната актриса от "Модерно семейство" сподели, че ранното откриване ù е помогнало в пътя към преодоляване на болестта. 

На фона на пандемията от коронавирус лекарите и други експерти в областта на здравеопазването подчертаха важността на поддържането на редовни прегледи, а някои изразиха загриженост, че пропуснатите медицински прегледи ще доведат до рак и други заболявания, които ще бъдат диагностицирани по-късно.


"Имах късмета да го открия рано и да имам подкрепата на моите лекари и семейството ми. Научих много през това време, не само за рака на щитовидната жлеза, но също така научих, че във времена на криза сме по-силни заедно."

Преживяването относно болестта също я вдъхновило да помага на болни от рак семейства в родната си страна Колумбия. Тя сподели: "Чрез благотворителната организация, която спонсорирам, ние изградихме онкологичен център в моя роден град Баранкила. Посетих отделението за рак в болницата в Колумбия и родителите просто седяха на пода, докато децата им се лекуваха. Желанието ми беше да създам удобно място за тези родители, в което поне малко да се чувстват добре."

София Вергара е омъжена за актьора Джо Манганиело от 2015 г. Тя има 29-годишен син, Маноло, от бившия си съпруг Джо Гонзалес.