Погребението на кралица Елизабет II: нацията се сбогува за последно

  • Сподели:
Погребението на кралица Елизабет II: нацията се сбогува за последно

Британската нация се сбогува с кралица Елизабет II с държавно погребение и военно шествие

Световни лидери и чуждестранни кралски особи се присъединиха към крал Чарлз III и кралското семейство в конгрегацията в Уестминстърското абатство.

Стотици хиляди хора се наредиха по улиците, докато ковчегът беше отнесен в Уиндзор, където бе положен да почива.

На погребението деканът на Уестминстър отдаде почит на „доживотното чувство за дълг" на кралицата.

Преподобният Дейвид Хойл говори за нейната „непоколебима отдаденост на високо призвание в продължение на толкова много години като кралица и глава на Британската общност".

Денят започна с последна почит, отдадена от членове на обществеността, които се бяха наредили на опашка, за да видят погребението на кралицата в Уестминстър Хол.

След това, в поклонение, невиждано от поколения, нейният ковчег - на Държавния оръжеен лафет на Кралския флот, теглен от 142 моряци - беше отнесен в тържествена процесия до Уестминстърското абатство.

Крал Чарлз III вървеше заедно със своите братя и сестри, принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Принцът на Уелс и херцогът на Съсекс вървяха рамо до рамо зад баща си по маршрут, подреден от представители на всички части на армията.

Докато погребалната процесия влизаше в абатството, световни лидери, политици и чуждестранни кралски особи стояха, докато ковчегът ù беше носен нагоре по пътеката, за да бъде поставен върху катафалка, драпирана в кралския стандарт с Имперската държавна корона, кълбо и скиптър на върха.

Някои от най-малките членове на семейството присъстваха в абатството - правнуците на кралицата принц Джордж и принцеса Шарлот, на девет и седем години, седяха с родителите си принца и принцесата на Уелс.

Премиерът Лиз Тръс и нейният съпруг Хю О'Лиъри присъстваха заедно с министрите от кабинета и всички бивши министър-председатели на Обединеното кралство, седнали в обителта на абатството.

Около 100 президенти и правителствени ръководители се присъединиха към 2000-членната конгрегация в абатството - както и президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил, френският президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, канадският премиер Джъстин Трюдо, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол и вицепрезидентът на Китай Уанг Кишан.

Европейските кралски семейства бяха силно представени - с крале и кралици от Дания, Испания, Швеция, Норвегия, Белгия и Холандия. Кралицата на Дания Маргрете II - сега най-дълго управлявалият монарх в Европа - седеше срещу крал Чарлз близо до ковчега.

Императорът и императрица на Япония също присъстваха, заедно с други отвъдморски кралски особи, включително краля и кралицата на Малайзия и крал Абдула II и кралица Рания от Йордания.

Религиозната служба изслуша църковните лидери да подчертаят привързаността, с която кралицата е обвързана от много хора.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби каза: "Хората на любящата служба са рядкост във всяка сфера на живота. Лидерите на любящата служба са все още по-редки. Но във всички случаи онези, които служат, ще бъдат обичани и запомнени, докато тези, които се вкопчват във властта и привилегиите, са отдавна забравени."

Той също така говори за това как кралицата е заявила на 21-ия си рожден ден, "че целият ù живот ще бъде посветен да служи на нацията и Британската общност".

Той добави:

"Рядко такова обещание е било толкова добре спазено. Малко лидери получават тази на любов, която виждаме."

Уестминстърското абатство е свързано с части от личната история на кралицата - там се е омъжила и е коронясана. Нейното погребение чу Псалм 23 - Господ е мой пастир, който беше изпят на сватбата ѝ.

Докато службата в абатството наближаваше своя край, Last Post беше изсвирен - от същите музиканти, които я изпълниха на погребението на херцога на Единбург в Уиндзор миналата година - преди нацията да потъне в двуминутно мълчание.

Сред личните щрихи на церемонията беше ръкописно послание от краля, което бе поставено на върха на ковчега във венец от цветя, отрязани от градините на Бъкингамския дворец, Хайгроув Хаус и Кларънс Хаус по негово желание. Той гласеше: "В любяща и всеотдайна памет. Чарлз Р."

Събитието беше гледано по телевизията от милиони хора в цялата страна и по света.

За тези, които не бяха поканени, бяха поставени големи екрани в градове в Обединеното кралство, докато някои кина, пъбове и други места излъчваха събитието.

Хиляди се наредиха по улиците и се събраха в паркове около столицата, за да слушат службата, като мнозина бяха трогнати до сълзи.

Това бе първото държавно погребение след сър Уинстън Чърчил през 1965 г. и най-голямото церемониално събитие след Втората световна война.

Лорд-шамбеланът, бивш шеф на MI5 лорд Паркър, също "счупи" служебната си пръчка и я постави върху ковчега. Щракването на жезъла сигнализира края на службата му към суверена като неин най-висок служител в кралското домакинство.

След това ковчегът беше спуснат в кралския трезор, преди Суверенната гайдарка да изсвири оплакване.

Кралицата беше положена в понеделник вечерта заедно с херцога на Единбург на частна семейна служба в мемориалния параклис на крал Джордж VI, разположен в параклиса "Сейнт Джордж", се казва в изявление на официалния уебсайт на кралското семейство.

Когато принц Филип почина преди 17 месеца, ковчегът му беше погребан в кралския трезор на Сейнт Джордж - готов да бъде преместен в мемориалния параклис, когато кралицата почине.

Родителите на кралицата и сестра ù принцеса Маргарет също са погребани в гробницата.