Как да преборим депресията и негативните мисли

  • Сподели:
Как да преборим депресията и негативните мисли

Както депресията, така и негативните мисли, пречат на възможността ни да погледнем реално на случващото се около нас. Несъмнено всеки е изпадал в състояние на отчаяние, черногледство и усещането, че целият свят се стоварва върху главата му, но не е толкова важно как човек е попаднал в тази тъмна дупка, по-важното е дали има силите и волята да се справи по-бързо със своите проблеми, защото именно те отключват депресивните състояния и подхранват допълнително, негативната ни настройка спрямо живота. 

Вследствие на стрес, проблеми в работа или семейни разногласия, повечето хора предпочитат да се затворят в себе си и да се вглъбяват допълнително в създалия се проблем, но така не само, че още повече натоварват своето емоционално състояние, но задълбочават и конкретния проблем.

По-важното е, че човек трябва да се научи бързо да излиза от подобни състояния, преди да е успял да нанесе по-мащабни щети на своето съзнание. Депресията ни кара да се чувстваме несигурни, неспособни, неразбрани, дори и да усещаме липса на любов. Това състояние е способно да породи в главата ни още повече негативни мисли, свързани с невъзможността ни да прескочим този етап и да се справим с това, през което преминаваме.

Освен несигурни, ние чувстваме, че сякаш сме с вързани ръце и всичко около нас е така мрачно и незначително, че не си струва да полагаме каквито и да е било усилия, за да излезем от този труден момент. 

Колкото по-негативно мислим, толкова по-нещастни се чувстваме

Докато не спираме да подхранваме своето черногледство, ние няма да достигнем до решението на проблема. Има и още една теория, която ни подсказва, че колкото по-негативно мислим, толкова повече неприятности ни се случват.

Положителната нагласа е важна, за да можем да не попадаме в депресивни състояния и да не натоварваме допълнително психиката си, а за да го постигнем е нужно да умеем да посрещаме неприятностите с трезвен ум и спокойствие, защото няма неразрешим проблем. Ако в конкретната ситуация чувстваме, че не можем да се справим сами, няма нищо лошо в това да потърсим външна помощ и да споделим своите тревоги с друг човек.

Запомнете, че всеки човек изпитва трудности, но не всеки запълва съзнанието си с негативни мисли, които пречат на неговата реална преценка за случващото се.

Човек трябва да може на първо място да анализира проблема, след което да потърси различни стъпки към неговото разрешаване и да не приема винаги трудностите, така драматично и с усещането, че светът му се срива, защото всички тези мисли, освен че отежняват неговото положение, но и го карат да се затваря в себе си и да се обвинява, че е неспособен и нещастен.

Ние носим в себе си своето щастие и докато не осъзнаем този факт, няма как да се справяме правилно със своите проблеми, а в действителност нашето вътрешно щастие е в резултат от всичките мисли, които допускаме да преминават през съзнанието ни.

Нагласата на човек винаги трябва да бъде положителна, дори и нещата около него да изглеждат непоправими и тежки, той трябва да може да се крепи на своята вяра, защото именно тя ще му даде силите и решението в конкретната ситуация.

Всяка отключена депресия е породена от токсични мисли и докато не успеем да пречистим главата си от тях, няма как да живеем щастливо и в хармония със себе си.

Прочетете още: Има ли "лятна депресия" и как да не ни развали лятото

Злото е състояние на ума – вкопчване в миналото

Колко често двойките трябва да правят секс? Качеството или количеството има значение?

Кои зодии лесно изпадат в депресия