Трите вида близост

  • Сподели:
Трите вида близост

Има три вида близост.

Първата е физическа и сексуална. Втората е емоционална. А третата е духовна.

Сексуалната интимност не може да бъде отделена от емоционалната интимност. Те вървят заедно. И ако духовната интимност е налице, физическата и сексуална интимност ще имат смисъл и ще бъдат здрави и лечебни. В противен случай те ще действат разрушително.

Всеки от нас търси емоционална интимност. Искаме да имаме истинска комуникация, взаимно разбиране, общуване. В светлината на будистката практика трябва да слушате собственото си страдание. Страдание има вътре във вас, страдание има и в другия човек. Ако не умеете да чуете собствените си страдание, няма да го разберете и няма да имате състрадание към себе си, а състраданието е елементът, който ви помага да се излекувате.

Първото нещо, за което Буда говори, е страданието в самите нас. Много от нас се страхуват. Не искаме да се връщаме към себе си, защото вярваме, че ще се изправим лице в лице с блока на страданието и че ще бъдем затиснати от него.

Вместо това се опитваме да го покрием с помощта на потреблението. Консумираме храна, консумираме музика, консумираме много други неща, консумираме и секс. Но това не помага. Ето защо Буда предлага да бъдем смели и да се върнем у дома, за да разпознаем и изслушаме дълбоко страданието в себе си.

Можем да използваме енергията на вниманието, генерирана от съзнателно дишане и ходене, за да го прегърнем нежно. ''Мое страдание, знам, че си там. Вкъщи съм и ще се погрижа за теб.''

Тик Нят Хан