105-годишна жена от Луизиана постави световен рекорд в бягането на 100 метра

  • Сподели:
105-годишна жена от Луизиана постави световен рекорд в бягането на 100 метра

Джулия "Ураганът" Хокинс започва да се състезава в спринтове на 100-годишна възраст.
За Джулия години не могат да ù попречат да избяга до финала.
"Струва си да живеем по-дълго", казва жената ураган.
На 105 години тя става първата лекоатлетка и първата американка, която постави световен рекорд в бягането на 100 метра за своята възрастова група (105 + дивизия) на състезанието за възрастни в Луизиана през 2021 г. към Националната асоциация за игри.
Със свежо цвете в косите и тълпа от аплодиращи я любими хора, звездата на пистата завърши бягането с време 1:02:95.


„Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече страсти трябва да имаш. Да бъда активна е една от най-важните ми страсти. Хората казват, че искат да приличат на мен, когато пораснат... И мисля, че ако мога да им угодя, давайки им надежда, тогава си струва да живея по-дълго", сподели Хокинс пред USA TODAY.


Децата на Джулия я записват за участие в бягането, след като тя решава да се откаже от колоезденето, с което се занимава активно около десет години.

„Когато започнах да тичам, открих, че това е удоволствие. Наслаждавах му се. Това беше моето следващо предизвикателство, което приех."

Състезанието не било първото рекордно за Хокинс. Според Националната асоциация за възрастни игри пенсионираната учителка, родом от Луизиана, поставила рекорда и през 2017 г., когато пробягала 100 метра за малко над 39 секунди. А в игрите през 2019 г. завършва бягането на 100 метра за впечатляващите 46,07 секунди.

Последното състезание било особено специално, защото се провело на по-малко от 10 мили от дома, където Джулия е израснала - Пончатула, и където тя е преподавала в средното училище. Някои от бившите ù ученици дори дошли, за да подкрепят. Хокинс добави, че често се чувства поощрявана от близките си - включително четирите си деца и съпруга си, който починал на 96-годишна възраст.

„Той почина преди мен и затова мисля за него като за моя малък ангел там горе, който бди над мен."

Когато не завързва маратонките си, за да спринтира, тя предпочита да я наричат ​​„Дамата на цветята".
В допълнение към успешната си кариера в бягането, Хокинс е много запалена по градинарството – грижи се за красива домашна градина с дървета бонсай и изобилие от цветя. 
Почти винаги може да бъде забелязана с цвете зад ухото си, независимо дали се състезава или не. Това ù е останал навик от колежа.

Игрите за възрастни в Луизиана служат като щатско квалификационно събитие за двугодишните национални игри за възрастни, които ще се проведат през май 2022 г. в Greater Fort Lauderdale, Флорида. 
Хокинс казва, че все още решава дали ще се яви тогава или не.


„Обичам да бягам и обичам да бъда вдъхновение за другите. Искам да продължа да бягам толкова дълго, колкото мога. Посланието ми към другите е, че трябва да останат активни, ако искат да бъдат здрави и щастливи с напредването на възрастта."