Бързи начини да засилите доброто си настроение

  • Сподели:
Бързи начини да засилите доброто си настроение

Укрепете паметта си за положителна информация

Знаете ли, че може да успеете да увеличите позитивността си само като запомните списъци с положителни думи? Това е вярно. Това е така, защото когато принуждавате мозъка си да използва често положителни думи, вие правите тези думи по-достъпни, по-свързани и по-лесно активирани в мозъка ви. Така че, когато отидете да извлечете дума или идея от паметта си, положителните могат да стигнат до върха по-лесно.

Не сте сигурни кои думи са положителни? Психолозите старателно измерват хиляди думи, за да определят колко положителни и отрицателни са те. Ако се мъчите да мислите позитивно, опитайте да потърсите в Google „най-позитивните думи" и да прочетете някои от най-добрите победители. Това може да помогне за развитието на мозъка ви по начини, които да направят другите стратегии за позитивно мислене по-лесни за прилагане.

Спрете да минимизирате успехите си

Имаме този лош навик непрекъснато да омаловажаваме успехите си и да не оценяваме напълно нашите победи. Например, можем да кажем: „Всеки може да запомни положителни думи" или „Не увеличих щастието си толкова, колкото исках". Но това не успява да разпознае усилията, които полагате – усилията, които не всеки би положил. Тези фрази минимизират малките ви успехи, вместо да ги празнуват. „Всеки може да го направи. Просто имах късмет." Този вид мислене омаловажава всички малки усилия, които влагате, за да направите бизнеса си успешен. Всеки можеше да го направи, но не го направи. Направихте го вие.
Признайте усилията, които полагате – усилията, които не всеки би положил.
Дори четенето на тази статия означава, че полагате усилия, за да подобрите способността си да мислите позитивно. Отдайте си заслуга за това! Докато преследвате положително мислене, щастие или благополучие – каквато и да е целта ви – отбележете своите победи. 

Укрепете способността на мозъка си да работи с положителна информация

След като мозъкът ви изгради силни невронни мрежи за положителни думи, опитайте се да разширите тези мрежи, като помолите мозъка си да използва положителна информация по нови начини. Например, можете да запомните положителни думи и да зададете аларма, която да ви напомня да си припомните тези думи, в обратен ред, час по-късно.
Или можете да отпечатате тези думи на карти, да ги нарежете на две части, да ги разбъркате всички заедно и след това да намерите съвпадението на всяка карта. За да съвпадне с думите, мозъкът ви трябва да търси в много положителна информация, за да намери това, което търси. Тази задача за припомняне на положителна памет може да улесни, когато се опитвате да мислите позитивно.

Обърнете внимание на положителното

Вие ли сте от хората, които забелязват лошите неща – например, когато някой ви прекъсне в трафика или храната ви не е толкова вкусна, колкото искате? Тогава вероятно сте обучили мозъка си да се фокусира върху негативното и мозъкът ви е станал наистина добър в това. Може да бъде предизвикателство отмяната на това обучение. Тренирайте мозъка си да бъде още по-добър във фокусирането върху положителното.
Рутинно се фокусирайте върху положителната информация и насочете вниманието си от негативната.

Позволете си да мислите негативно, когато трябва

Разбира се, позитивното мислене има своите предимства. Но положителното мислене не винаги е най-добрият отговор. Отрицателните мисли понякога имат и ползи.
Когато сме тъжни или скърбящи,  негативните мисли и показването на емоциите, които те създават, ни помага да съобщим на другите, че се нуждаем от тяхната подкрепа и доброта.
Когато с нас се отнасят несправедливо и се ядосваме, мислите ни могат да ни мотивират да предприемем действия, да направим промени в живота си и света. Небрежното изтласкване на тези негативни емоции настрана, без да се обмисля сериозно техния произход, може да има отрицателни последици. Така че, когато се фокусирате върху негативното, запитайте се дали тази негативна емоция води до действие, което подобрява живота ви? Ако е така, запазете го. Ако не, тогава работете върху промяната му.

Практикувайте благодарност

Има безкрайно много неща, за които да се ядосваме, натъжаваме или тревожим. Но истината е, че има и безкрайно много неща, от които да се чувствате страстни, радостни и развълнувани. От нас зависи да решим върху кои неща, положителните или отрицателните, искаме да се съсредоточим.
Един от начините да тренирате мозъка си да се фокусира върху положителното, е да практикувате благодарност. Благодарността е, когато чувстваме или изразяваме благодарност за хората, нещата и преживяванията, които имаме. Когато изразяваме благодарност по време на работа, можем по-лесно да спечелим уважението и другарството на хората, с които работим. Когато сме благодарни на нашите партньори или приятели, те са по-щедри и мили към нас. Когато сме благодарни за малките неща в ежедневния си живот, намираме повече смисъл и удовлетворение в живота си.

Насладете се на хубавите моменти

Твърде често оставяме хубавите моменти да си отидат, без да ги празнуваме истински. Може би вашият приятел ви прави малък подарък или колега ви кара да се смеете. Спирате ли, за да забележите и оцените тези малки удоволствия, които животът може да ви предложи? Ако не, тогава бихте могли да се възползвате от ситуацията.
Да се ​​наслаждаваме просто означава да държим на добрите мисли и емоции, които имаме. Можете да се насладите, като задържите емоциите, които изпитвате в положителни моменти. Или можете да се насладите, като мислите за положителни преживявания от отдавна. Окуражаването е чудесен начин да развиете дълготраен поток от положителни мисли и емоции.

Гледайте положителни видеоклипове

Теорията за разширяване и изграждане предполага, че преживяването на положителни емоции изгражда нашите психологически, интелектуални и социални ресурси, което ни позволява да се възползваме повече от нашия опит. И така, как да напълним живота си с малки изблици на положителни емоции?
Един от начините е да гледате положителни или забавни видеоклипове. Гледането на видеоклипове с котки или вдъхновяващи примери може да генерира бърз тласък на положителни емоции, които да помогнат за подхранване на възходяща спирала от положителни емоции. Просто се уверете, че мислено се придържате към положителните емоции, които се появяват.

Спрете да мислите за всичко или нищо

Това е друг труден навик на негативно мислене, който трябва да се преодолее. Например, може да си мисля, че съм се провалил, защото не съм бил особено успешен в помагането на децата да култивират уменията, които им помагат да мислят позитивно и да увеличават щастието. 
Винаги има място за подобрение, но внимавайте да не започнете да мислите, че сте пълен провал, само защото не сте пълен успех по всички критерии, по които сте се надявали да бъдете.