Д-р Петър Дучев: Емпатията и умението за общуване са нещото, което прави разликата между успешните зъболекари и останалите

  • Сподели:
Д-р Петър Дучев: Емпатията и умението за общуване са нещото, което прави разликата между успешните зъболекари и останалите

Д-р Дучев завършва ''Стоматология'' през 2002 г. в Медицински Университет, Стоматологичен Факултет София. Преминава през обучения по Адхезивна стоматология и лечение на повишено зъбно изтриване още през 2006 г. Впоследствие специализира и имплантология в Университета на Лос Анджелис(UCLA) и Университета в Ню-Йорк (NUY). Клиничната му работа е фокусирана върху лечение на сложни, комплексни случаи с тежко зъбно изтриване. Публикува голям брой случаи в авторитетни, зъболекарски издания в партньорство с дългогодишният си зъботехник, Ромео Пасчета.

 Д-р Дучев, защо избрахте денталната медицина и към какво е насочена клиничната ви практика?

- Изборът ''дентална медицина'' беше направен доста отдавна. След уволнението ми от армията, пред мен стоеше избор: право или медицина? Реших да е дентална медицина, тогава се наричаше стоматология. Бях привлечен от възможноста да работя едновременно и с ръцете и с главата си, а и по това време възможностите пред зъболекарите бяха повече, или поне на мен ми изглеждаше така.
Моята лична клинична практика е насочена към пациенти, които имат нужда от глобална рехабилитация. Аз извършвам големи операции по поставяне на импланти, създаване на кост, там където тя липсва, оформяне на венци, решаване на проблеми със захапка. поставяне на голям брой керамични възстановявания и други такива неща.

Разкажате ни за ''Дентална кликика Петър Дучев'' и нейното създаване.

- Историята на клиниката се пише вече почти 25 години. Започнах от смяна в кабинет под наем, заедно с бившата ми съпруга. Последва практика на два стола, собствена клиника, нова клиника на 440 кв.м. с три стола, операционна, асансьор и прочие. Още една клиника, изцяло детска с 10 стола и две операционни, на повече от 1200кв.м. Последваха трусове в личният ми живот, които се пренесоха и в бизнеса. Бившата ми съпруга напусна, тази структура понесе сътресения, но в крайна сметка сега съм начело на клиника от 1400 кв.м. тринадесет стола, две операционни и съставена от детски сектор, сектор възрастни, оперативен блок, сектор ортодонтия и сектор хигиена.

Планирахте ли преместване в по-голяма сграда и разрастване на услугите, когато стартирахте?

- Когато стартирах практиката си исках само да имам собствена клиника на два-три стола. Планирах да е на партер, по всяка вероятност в жилищна сграда. Такива бяха времената, и това изглеждаша като мечтаната практика за всеки успял зъболекар. Постигнах го след 7 години, но още преди да се преместя в ''мечтаната клиника'' знаех, че това не е нещото, което искам. Последваха търсения: на кредит, на помещение, на хора. В един момент нещата се подредиха и развитието продължи.

Ако ви върна назад във времето – какви бяха трудностите пред вас тогава и какви са сега?

- Основната трудност тогава беше финансирането. На много врати потропах, много откази получих. В момента нещата изглеждат доста по-различно и сега основната трудност е персонала. Намирането, задържането, ежедневната мотивация, обучението и т.н. на правилните хора. Както във всеки друг бизнес - хората решават всичко.

Какви услуги предлага ''Дентална клиника Петър Дучев''?

- Ние сме специализирани в решаване на сложни проблеми. Проблеми свързани с голяма загуба на зъби, прекомерно зъбно изтриване, изключително влошена естетика и функция. Едновременно с това се опитваме да развием доста обхватна профилактична програма, както за деца, така и за възсрастни. Освен това залагаме изключително много на ранно, минимално инвазивно, ортодонтско лечение и лечение на деца под наркоза.

Работата с деца е изключително деликатна. Как успявате да спечелите тяхното доверие и най-вече доверието на родителите?

Доверието на децата го печелят детските дентални лекари. Моята задача е да убедя родителите, че клиниката е безопасна и сигурна за техните деца. Че ще ги лекуваме по световните стандарти, че няма да ги заразим с нищо.

Какви услуги за деца предлагате във вашата клиника?

- Цялото необходимо лечение - ортодонтия, детска дентална медицина, лечение под наркоза. И още нещо: ако водите детето си редовно на профилактика и спазвате нашата формула за детска хигиена, аз ви гарантирам че то няма да има нови кариеси. Ако има - ще ги направим безплатно.

Какво бихте посъветвали родителите – на каква възраст трябва да заведат детето за първи път на зъболекар?

- Още с появата на първия зъб в устата, но по-важно е да продължават да го водят регулярно. С появата на зъба в устата работата е свършена само наполовина. Зъбът продължава да се минерализира и да съзрява и този процес при постоянните зъби продължава до три години след пробива им. Правилните грижи в тази период могат да осигурят детство без дупки по зъбите.

Разкажете ни за вашия екип. Какво е най-важното качество, което един стоматолог трябва да притежава, извън технически умения и знания, разбира се?

- Емпатия и възможност да общува с хората. Това са може би най-важните качества. Техническите умения могат да се научат, знанията могат да се придобият, при желание и упоритост. Но емпатията и умението за общуване са нещото, което прави разликата между успешните зъболекари и останалите.

Какво представлява системата на работа на ''Дентална клиника Петър Дучев''?

- Системата на клиника Дучев е свързана със стъпките, през които преминава диагностиката, лечението и последващото проследяване на пациентите. Началото винаги е консултация с главният лекар (т.е. с мен), след актуално общо рентгеново изследване (може да е панорамна снимка, но най-добре да е 3-д скенер). Следва пълна диагностика, включително професионална хигиена със съставяне на пародонтална карта. Съставяне на план в два варианта и стартиране на лечението. След неговото завършване, профилактиката и контролните прегледи се движат по разработена от нас формула.

Последно – за вас чашата наполовина празна или наполовина пълна е?

Наполовина пълна. Аз съм непоправим оптимист. 

Форум ''Her Health and Beauty''

Дентална клиника Петър Дучев

Регистрация за събитието ''Her Health and Beauty''