Домашни препарати без съдържание на химия

  • Сподели:
Домашни препарати без съдържание на химия

Има природни продукти, които напълно заместват така познатите препарати, чиито основни съставки са предимно химически. Ще ви разкрием няколко природни продукта, които могат да ни бъдат чудесен помощник в чистенето. Това са домашни продукти, с които бихме могли да отървем от упоритите петна в дома си, без да е нужно да използваме химия.

1. Сода
С помощта на содата, можем да изчистим мазни петна и дори ръжда от печки, хладилници и места, които са особено замърсени. Содата може да бъде използвана и при пране на килими, избелване на дрехи, черги, платна и дори сребърни орнаменти лъжици и чинии. Содата притежава абразивна текстура, а в комбинация с оцет се получава едно прекрасно средство за почистване на банята, както и на домакинската печка.

2. Лимон и сапун 
Настърган сапун можем да смесим с лимонов сок и да си направим препарат за банята. С него можем да почистим основно плочките, фугите и всички замърсени повърхности в нея.

3. Спирт
Спиртът може да бъде използван като дезинфектант върху всякакъв вид повърхности. Освен че притежава антибактериално действие, спиртът е подходящ и за почистване на замърсени участъци, като ключове за осветление, вентилационни решетки и дори стъклени повърхности.

4. Оцет и сода
Двете съставки добре се съчетават особено, когато е нужно да се премахнат упорити мазни замърсявания. За да си направим домашен препарат, с който да почистим загорели и мазни петна е нужно да забъркаме 3 с л сода бикарбонат и 1 ч чаша оцет. Полученият препарат можем да нанесем върху дъното на печката и на всички места, където има загоряло, след което да изчакаме около 15-20 минути и да почистим с помощта на напоена с чиста вода кърпа.

5. Паста за зъби и сода
Чрез двете съставки, можем да получим прекрасна паста, която ще ни помогне да се преборим с упоритите петна върху дрехи, тапицерия и различни видове меки повърхности и тъкани.