Джинджифил: азиатският корен, който подпомага имунната система, храносмилането и е полезен за фигурата

  • Сподели:
Джинджифил: азиатският корен, който подпомага имунната система, храносмилането и е полезен за фигурата

Джинджифилът е универсална подправка, която предлага множество ползи за здравето. Ето някои от потенциалните ползи, свързани с консумацията на джинджифил:

Помощ за храносмилането: джинджифилът обикновено се използва за облекчаване на различни храносмилателни проблеми. Може да помогне за намаляване на гаденето, включително сутрешно гадене при бременни жени и следоперативно гадене. Джинджифилът може също да помогне за облекчаване на лошо храносмилане, подуване на корема и стомашен дискомфорт. Той може да насърчи здравословното храносмилане чрез увеличаване на производството на храносмилателни ензими, стимулиране на жлъчния поток и подобряване на чревната подвижност. 

Противовъзпалителни свойства: джинджифилът съдържа гингерол, биоактивно съединение с мощни противовъзпалителни ефекти. Редовната консумация на джинджифил може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, като потенциално е от полза за хора със състояния като остеоартрит, ревматоиден артрит или други възпалителни заболявания.

Ефекти за укрепване на имунитета: джинджифилът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за укрепване на имунната система, предпазвайки от инфекции и болести. Може също така да има антимикробни свойства, помагайки в борбата с определени видове бактерии и вируси.

Потенциално облекчаване на болката: някои проучвания показват, че джинджифилът може да притежава аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката. Може да бъде от полза за хора, изпитващи мускулни болки, менструални спазми или общи болки.

Регулиране на кръвната захар: изследванията показват, че джинджифилът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет или такива, изложени на риск от развитие на това състояние.

Подкрепа за здравето на сърцето: джинджифилът може да има положителен ефект върху здравето на сърцето. Може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, като потенциално намалява риска от сърдечни заболявания.

Важно е да се отбележи, че въпреки че джинджифилът има много потенциални ползи, индивидуалният опит при всеки човек варира. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да включите джинджифил в рутината си, особено ако имате някакви заболявания или приемате лекарства, които могат да взаимодействат с джинджифила.

Джинджифил за отслабване
Сред най-обсъжданите ползи на джинджифила е твърдението, че приемането на малко количество всеки ден помага за активиране на метаболизма, изгаряне на мазнините и засищане. Твърди се, че джинджифилът ускорява обмяната на веществата, повишавайки телесната температура и по този начин изисква по-голямо оползотворяване на мастните запаси в тялото. Като част от здравословна, балансирана диета и като се имат предвид многото му други свойства, това е естествена добавка, която трябва да се обмисли. Препоръчителната дневна доза е 20-30 грама пресен джинджифил или 4 грама джинджифил на прах.

Противопоказания
Дори натуралните екстракти не винаги са подходящи за всеки. Джинджифилът например може да засили действието на антикоагулантите и да попречи на ефекта на лекарствата, използвани за борба с диабета и високото кръвно налягане. В такива случаи винаги е добре първо да потърсите лекарски съвет.

Отварата е най-лесният начин да изпитате ползите от джинджифила
Ако ви харесва вкусът му, трябва само да си купите продукта, да го обелите и да го нарежете. Изсипете го в чаша вряла вода и го оставете да се запари за няколко минути - ако е твърде горчив, можете да добавите малко мед. Това е идеалното средство, което можете да използвате след обилно хранене, когато усещате типичното чувство на тежест в стомаха. В този вариант джинджифилът е леко концентриран и е идеалният начин да наблюдавате реакцията на организма, ако никога преди не сте го опитвали. Ако искате да го използвате за борба с настинката, можете да го смесите с цитрусови плодове, като лимон и портокал, за повишаване на съдържанието на витамин С. Можете да се насладите на ползите от добър билков чай от джинджифил, като изберете готова настойка в пакетчета или насипно състояние, която да оставите в гореща вода за няколко минути.