Храните, заради които задържаме течности в тялото

  • Сподели:
Храните, заради които задържаме течности в тялото

Задържането на вода в телесните тъкани може да бъде вследствие от заседнал начин на живот, липса на физически упражнения, прекалено голям прием на солени мазни и вредни храни, както и недостиг на нужната дневна доза вода. Когато се храним небалансирано и не се движим достатъчно, ние започваме да задържаме течности в различни зони на нашето тяло, което всъщност е проблем, който се отразява негативно на целия ни организъм и тонус, защото започваме да се чувстваме подути, уморени и без никакви енергия. Лошото кръвообращение също влияе върху задържането на вода в тялото ни, както и хормоналният дисбаланс. Вредните съставки в храните, заради които започваме да се подуваме и да задържаме течности, са сол, захар, някои подсладители, както и бялото брашно.

Огромен процент от хората си мислят, че са качили килограми и рязко са успели да надебелеят, но причината да се чувстват по този начин се крие именно в задържането на течности, което води до дисбаланс. Ежедневната консумация на храни със съдържание на натрий и прекалената консумация на въглехидрати предизвикват неприятното подуване в корема. 

Задържането на вода може да доведе до различни смущения в нашия организъм, като например да отключи диабет, бъбречни заболявания, както и сърдечно-съдови проблеми.

Сол

Прекомерната консумация на сол води до задържане на течности и подуване на корема, затова повечето храни и напитки трябва да бъдат консумирани винаги с мярка, ако искаме да бъдем здрави. Приетото за полезно количество сол за дневна консумация е около 4 грама, което се равнява на малка чаена лъжица. Солта е изключително вредна, както за нашето зрение, така и за кръвното налягане, а прекомерната й консумация може значително да го повиши.

Алкохол

Алкохолът също е една от причините, поради които започваме да задържаме течности в различни части на нашето тяло - в краката, корема, глезените, лицето. Специалисти потвърждават, че една чаша вино дневно действа благоприятно върху нашия организъм, но ако ежедневно прекаляваме с консумацията на алкохолни напитки, ние ще започнем по-трудно да изкарваме течностите от своя организъм, което ще доведе до подуване, умора, липса на самочувствие и общо отпаднало състояние.

Газирани напитки

Газираните напитки са вредни, поради наличието на въглероден оксид в тях, което се използва, за да създаде тези интересни мехурчета с въздух в напитката, които ни карат да поемаме, още по голямо количество от нея. Тяхното зловредно въздействие върху човешкия организъм е научно доказано, тъй като газираните напитки ни карат да се подуваме и да чувстваме тежест в стомаха.

Замразени храни

Преработените, замразени и консервирани храни са вредни за нашето здраве, тъй като са причина да задържаме течности в организма.

Захар

Освен враг за красивата и стройна фигура, захарта е враг номер едно за нашето здраве, както и изкуствените подсладители. Захарта се съдържа в изключително много продукти, които ежедневно консумираме без да предполагаме, колко много вреди може да донесе на нашето тяло. Прекалената консумация на изкуствени подсладители може да доведе до наднормено тегло. Захарта е враг за всеки здравословен режим и на всяка диета, а препоръчителния дневен прием на захар е около 5 чаени лъжици дневно.

Тестени храни

Тестените храни също са с високо съдържание на сол и натрий, което довежда отново да задържане на течности в организма. Всички продукти, които са направени от бяло брашно, което всъщност е рафиниран въглехидрат, който се отразява се отразява изключително неблагоприятно върху основните функции в нашето тяло и му действа буквално като приета отрова. Прекалената консумация на тестени храни води до липса на енергия, сънливост, отслабване на имунитета,   наднормено тегло, умствено забавяне, натрупване на мазнини в организма и постоянно чувство на глад.

Преяждане

Преяждането в повечето случаи е провокирано от нашето емоционално състояние и когато се чувстваме щастливи, ние сме свикнали да празнуваме като поемаме огромни количества храна, които в действителност водят до задържане на течности в организма. Покачване на телесното ни тегло, както когато сме нещастни и тогава се опитваме да притъпим болката отново с помощта на обемни количества храна, което отново носи своите вреди за нашето тяло и дори за начина, по който след това се чувстваме. Преяждането е една от основните причини за наднорменото тегло и отключването на различни видове болести, като проблеми със сърцето, инсулт, диабет, затлъстяване и лошо храносмилане.