Какао - храната на боговете

  • Сподели:
Какао - храната на боговете

Цивилизацията на маите почитала какаовото дърво и му дала латинското име Cocao, което в превод означава „Храна на боговете".

Има много ползи от въвеждането на какаото във вашата диета. Тъмните какаови зърна са парченца от какаови шушулки, изпечени и след това отстранени от люспите им. Когато използваме думата „какао", тя обикновено се отнася до преработения краен продукт. Въпреки това, целият шоколад започва като "какаови" зърна, които идват от какаовото дърво theobroma, произхождащо от дълбоките тропически региони на Централна и Южна Америка. Какаовите зърна са най-естествената форма на шоколад. Липсата на обработка и захари им придават отчетлив горчив, но орехов вкус.

Ползите от какаото за вашето здраве

Фибрите и протеините, намиращи се в какаовите зърна, помагат за управление на теглото, като забавят храносмилането. Те са с високо съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти, като помагат в борбата с уврежданията, причинени от свободните радикали, които помагат за предотвратяване на заболявания.

Какаовите зърна са пълни с желязо. Желязото е един от най-важните минерали, защото е съществена част от хемоглобина. Хемоглобинът е важен в тялото за подпомагане на развитието на мозъка и за поддържане на здрава имунна система.

Само една унция е висок източник на манган. Манганът помага за изграждането на здрави кости. Той е елемент в много от ензимите, необходими за метаболизма на храната по време на храносмилането. Тези ензимни реакции спомагат за разграждането и оползотворяването на въглехидратите, мазнините и протеините. 

Те също са отличен източник на мед. Медта е важна за производството на хемоглобин и пренасянето на кислород в червените кръвни клетки. Работейки във връзка с ензими, медта помага на тялото ви да произвежда енергия и да развива съединителна тъкан, миелин и меланин. Тази съединителна тъкан защитава нервите ви и запазва еластичността на кожата ви, намалявайки значително признаците на стареене.

Нивата на флаванол са високи в какаото. Флаванолите са фитонутриенти, които допринасят за здравето на сърцето, повишават антиоксидантната защита и неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките. Твърди се, че тези, открити в какаото, също помагат за здравето на пикочните пътища.