Какви са ползите от зелената магия Матча

  • Сподели:
Какви са ползите от зелената магия Матча

Матча е вид зелен чай, приготвен от цели, стрити на прах чаени листа. Култивира се от растения, които имат много прецизен и регламентиран процес на отглеждане, и се прави от Camellia sinensis, същото растение като белия, зеления, черния и улонг чай.

Тази суперхрана има корени, произтичащи от традиционните практики в Китай и Япония, и получава своя уникален пикантен, умами вкус и антиоксидантен тласък от трудоемкия процес на отглеждане, който включва засенчване и покриване на чаените полета.

Отглеждането на сянка му придава баланс на вкуса между катехините, съединението, което придава на мача горчивината и стипчивостта, и сладката аминокиселина L-теанин. Аминокиселините са молекулите, които формират основата на протеините и са от съществено значение за правилното функциониране на тялото.

Може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система
Микроелементите са в изобилие в матча, особено такъв, известен като епигалокатехин-3-галат (EGCG), растително съединение, което може да има положителни ефекти върху здравето.

Влиянието му върху сърдечно-съдовото и метаболитното здраве, показват, че той може да проявява широк спектър от терапевтични свойства, включително анти-атеросклероза, анти-сърдечна хипертрофия, антимиокарден инфаркт, противодиабетно, противовъзпалително и антиоксидантно. 

Матча помага за поддържане на здравословното функциониране на сърдечно-съдовата система – предотвратява натрупването на плака, удебеляването на сърдечната тъкан, както и други състояния като сърдечни удари.

Богат е на антиоксиданти
Антиоксидантите премахват лошите молекули от тялото и намаляват оксидативния стрес. Матча и зелените чайове са с високо съдържание на вещества, които действат като антиоксиданти, включително катехини. Чаят съдържа също флавоноиди, съединения, за които се съобщава, че имат антиоксидантни свойства, които имат много полезни ефекти, посочва проучване на Food Research International. Чаените флавоноиди намаляват възпалението, имат антимикробно действие и предотвратяват кариес.

Може да има противоракови ефекти
Много от полезните компоненти на матча са изследвани за техните противоракови свойства. Има обширни кохортни проучвания, които изследват консумацията на зелен чай и обратните ефекти от рак на стомаха. Едно такова проучване в Cancer Causes & Control, състоящо се от над 1400 индивида, установи, че консумацията на зелен чай е свързана с по-нисък риск от рак на стомаха.

Катехините и галовата киселина, фитохимикали в матча, са били използвани във връзка с химиотерапевтични лечения и са били изследвани, за да се види дали подобряват ефикасността на някои лекарства за химиотерапия.

Може да стимулира загуба на тегло
Националният институт по здравеопазване посочва, че зеленият чай увеличава разхода на енергия и окисляването на мазнините, намалява липогенезата и усвояването на мазнините и има скромен ефект върху телесното тегло.

Едно клинично изпитване при затлъстяване проследява 76 индивида с наднормено тегло в продължение на четири месеца, определяйки, че ежедневната консумация на напитка със зелен чай помага за загуба на тегло.

Може да направи кожата ви здрава и блестяща 
Матча на прах и зелените чайове са не само добри за вътрешни състояния, но могат да се използват и за подобряване на здравето на кожата. Съставите на зеления чай могат да бъдат полезни локално за насърчаване на регенерацията на кожата, заздравяването на рани или лечение на определени епителни състояния като афтозни язви, псориазис, розацея и актинична кератоза.

Матча може да бъде и идеалното допълнение към рутината ви за грижа за кожата и да се използва като обикновена маска за лице, за да помогне за овладяване на зачервяването и да придаде на кожата ви здравословен блясък.